Naslovna > Automobili > Hyundai > Tucson > Proizvedena četiri miliona vozila

Jubilej Hyundai fabrike u Češkoj

Proizvedena četiri miliona vozila

Hyundai Tucson N Line bio je 4-milionito vozilo koje je izašlo sa proizvodne trake u fabrici u Češkoj. Navedeni proizvodni poduhvat ostvaren je za 14 godina..

Prvi million vozila proizveden je 2013. godine, drugi u 2016, a treći 2019. godine, da bi pred kraj 2022. Hyundai Motor fabrika u Našovicama u Češkoj proslavila proizvodnju 4-milionitog vozila. Četiri-milionita jedinica bio je Hyundai Tucson N Line, koji je kombinovan sa najsavremenijom opremom i blagim hibridnim pogonom i proizveden za kupca u češkom Olomoucu. Uprkos pandemiji, te problemima sa globalnom logistikom, snabdijevanjem sirovinama, ali i ostalim nepovoljnim uticajima, HMMC je uspio održati visoku stopu proizvodnje. Ove godine očekuje se proizvodnja preko 321.000 vozila, što znači da će premašiti „pretpandemijsku“ 2019. godinu.

 

 

 


„Naši radnici i dobavljači imaju beskrajno velike zasluge za način na koji smo se izborili sa svim izazovima u proteklih nekoliko godina. Zahvalan sam im na tome, jer smo zahvaljujući njihovim vještinama i predanosti poslu mi danas u mogućnosti da slavimo još jedan značajan uspjeh“, rekao je Cheolseung Baek, Predsjednik HMMC-a.  Četveromilionito vozilo rezultat je aktuelne afirmacije projekta elektrifikacije Hyundaijeve pogonske game. Naime, češka fabrika je do 2019. godine proizvodila samo vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, da bi početkom 2020. godine u njen program bila uvrštena i električna Kona, odnosno prvo masovno proizvedeno baterijsko vozilo u Češkoj.

 

Na jesen iste godine u Nošovicama počela je proizvodnja hibrida i plug-in hibrida četvrte generacije modela Tucson. Istovremeno je počelo smanjivanje procenta proizvodnje dizelskih motora, koji sada čine samo 9% od ukupnog angažmana fabrike. Vozila proizvedena u HMMC fabrici nisu namijenjena samo za Evropu, već se isporučuju i kupcima s Bliskog istoka i ostalih dijelova svijeta. Njemačka je i dalje najveći kupac, a slijede je Velika Britanija, Španija i Francuska. Tucson vodi u klasi kompaktnih SUV vozila u Evropi ove godine, te tako nastavlja dobar rezultat od prošle godine.

 



POUZDANI RADNICI
Broj zaposlenih u HMMC-u iz godine u godinu se povećao zbog povećanja proizvodnje, pa fabrika sada zapošljava gotovo 3.300 ljudi, od kojih su 92 posto češki državljani. Prosječni radnik stariji je od 38 godina i radi u HMMC-u više od osam godina. Kompanija svojim radnicima nudi iznatprosječne novčane naknade i širok raspon pogodnosti unutar Moravsko-Šleske regije i cijele zemlje.

 



U dosadašnjoj proizvodnji češke fabrike Tucson učestvuje sa 70% ili sa 1.180.445 jedinica. Elektrifikovana vozila, hibridi, plug-in hibridi i potpuno električni model čine 40% aktuelne proizvodnje. Najproduktivnija godina u Nošovicama bila je 2016. godina, kada je proizvedeno 358.400 vozila…

Datum objave: 20/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook