Naslovna > Vijesti > Prototip hiperautomobila izložen u Zagrebu

Rimac C_Two

Prototip hiperautomobila izložen u Zagrebu

Na obilježavanju 115 godina HAKS-a u hotelu Sheraton su se našle brojne važne zvanice poput Jeana Todta i Jaquesa Villeneuvea, ali je najviše pažnje privukao Mate Rimac sa svojim tamno plavim C_Two prototipom, koji je parkirao ispred hotela...

Veoma važnu sedmicu za hrvatski automobilizam započelo je održavanje Croatia Rallyja u sklopu Svjetskog rally šampionata, a završila proslava 115. godišnjice HAKS-a na kojoj su se našla neka od najvećih imena iz svijeta auto moto sporta. Poseban pečat događaju je dao Mate Rimac koji je ispred hotela parkirao prototip modela C_Two. Model je sada prvi put viđen u tamno plavoj boji kombinovanoj sa karbonskim umecima i privukao je pažnju velikog broja prolaznika koji su htjeli da se fotografišu sa njim. Prošlo je više od tri godine od kako je C_Two po prvi put prikazan javnosti na sajmu automobila u Ženevi 2018. godine, a u međuvremenu je hrvatska kompanija pored proizvođača ekstremnih hiperautomobila izrasla i u partnera najekskluzivnijih svjetskih brendova u sferi tehnologije elektromobilnosti i baterija visokih performansi.

 

 


Rimac je predserijski model testirao na vazduhoplovnoj pisti gdje mu je na trci ubrzana na četvrt milje suprotstavio Porsche Taycan Turbo. C_Two je pobijedio sa lakoćom ostvarivši vrijeme od 8,45 sekundi iako se navodi da je prototip 10-15% slabiji od budućeg serijskog modela. Očekuje se da će serijska verzija hiperautomobila imati paket baterija od 120 kWh i četiri električna motora koji će raspolagati sa impresivnih 1.914 KS i 2.300 Nm obrtnog momenta. Motori će biti u stanju da C_Two pokrenu iz mjesta do 100 km/h za manje od dvije sekunde, a maksimalna brzina će iznositi 415 km/h. Vrhunske performanse neće doći po cijenu maksimalnog dometa, za koji se predviđa cifra od 647 km, uz minimalno vrijeme punjenja do 80% ispod 30 minuta. C_Two će biti opremljen naprednim torque vectoring sistemom, a biće sposoban i za autonomnu vožnju četvrtog nivoa.

Datum objave: 26/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook