Naslovna > Automobili > Kia > EV9 > Prve fotografije električnog SUV-a s tri reda sjedišta

Kia EV9

Prve fotografije električnog SUV-a s tri reda sjedišta

Proizvodni model je zadržao većinu karakteristika originalnog koncepta, što je dovelo do odvažnog i luksuznog izgleda. Dizajn EV9 prati Oposites United filozofiju i podsjeća na drugi električni SUV iz Kia porodice, Telluride...

Proizvođači automobila, jedan po jedan, ulaze u svijet električnih vozila, te se mogu vidjeti i kompaktni krosoveri i luksuzne limuzine, pa čak i nekoliko kamioneta, ali još uvijek postoji mnogo segmenata bez potpuno električne ponude, a najviše iznenađuje nedostatak trorednih SUV-ova mainstream brendova. Kia je predstavila svoj najnoviji proizvod - potpuno novi električni SUV EV9 koji ima tri reda sjedišta. EV9 će postati glavni adut ovog južnokorejskog proizvođača automobila, nakon što je već najavljen kao koncept početkom 2021. godine.

 

 

 


EV9 ima sportski izgled zahvaljujući "digitalnom tigrovom licu" s vertikalnim svjetlima, dnevnim LED svjetlima, izvajanom „poklopcu motora“ i širem donjem usisu vazduha. Profil modela takođe privlači pažnju kombinacijom "blagih krivina" i oštrih linija, "oštrim" branikom i lukovima točkova te kvakama na vratima, zatamnjenim stubovima i "plutajućim" krovom. Naplatci s četiri kraka imaju aerodinamičan i dvobojan izgled, a dinamična pojasna linija uzdiže se iznad C stuba uz hromirane lajsne.

 


Zadnji dio EV9-a ima upečatljiva svjetla i veliki spojler, dok sjajna crna obloga stvara kontrast srebrnom braniku koji je dizajniran da podsjeća na zaštitu podvozja. Unutrašnjost EV9-a je prostrana i udobna, a treći red sjedišta će biti dostupan u konfiguracijama sa šest ili sedam sjedišta. Sjedišta u drugom redu mogu se okrenuti za 180 stepeni kako bi putnici mogli komunicirati s onima koji sjede u trećem redu. Putnicima na trećem redu sjedišta su na raspolaganju držači za čaše i priključci za punjenje.

 


EV9 je opremljen "plutajućom panoramskom kontrolnom tablom" koja sadrži široki ekran sačinjen od kombinacije 12,3-inčne digitalne instrument table, 12,3-inčnog infotainment sistema i 5-inčnog ekrana za klima kontrolu. Minimalističke kontrole klime i jačine zvuka nalaze se ispod "digitalnih dugmadi" za infotainment sistem. Unutrašnjost EV9-a ima metalne ukrase, ambijentalno osvjetljenje, rešetke zvučnika s dizajnom geometrijskog uzorka i "prozračni" dvobojni dizajn. Model je baziran na E-GMP platformi, s očekivanim dometom do 480 kilometara, a proizvodnja će započeti na jesen. Cijena se očekuje da će biti između 56.000 i 70.000 dolara, a zvanični podaci će biti objavljeni krajem ovog mjeseca.

Datum objave: 15/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook