Naslovna > Vijesti > Prve fotografije novog Atega

Mercedes Truck

Prve fotografije novog Atega

Jedan od najuspješnijih lakih kamiona u segmentu od 6,5 do 16 tona u 2013. godinu ulazi u potpuno novom izdanju, sa paletom od sedam novih Euro VI agregata...

Nakon novog tegljača Actrosa, broj manjeg Antosa, te potpuno novog građevinskog kamiona Arocsa, Mercedes je pustio u javnost prve fotografije novog Atega. Podsjećamo da je svjetska premijera ovog modela zakazana za sajam komercijalnih vozila „Commercial Vehicle Show 2013.“, koji se od 9. do 11. aprila održava u engleskom Birminghamu, odnosno za sajam „BAUMA Trade Fair“ koji se od 15. do 21. aprila održava u njemačkom Münchenu.

 

Nova generacija Atega dizajnerski je usklađena sa ostakom game, koju prati i u tehnološkom smilsu. Prije svega treba istaći da je Atego dobio sedam različitih izvedbi najsavremenijih Euro VI agregata, uz koje će dolaziti i široka paleta ručnih i automatskih mjenjača. Četiri agregata raspona snage od 115 kW/156 KS do 170 KW/231 KS zasnovana su na potpuno novom BlueTec 6 četverocilindričnom motoru serijske oznake OM 934, koji ima zapreminu od 5,1 litre. U ponudi će se naći i tri potpuno nove verzije OM 936 7,7-litarskog agregata sa rasponom snage od 175 kW/238 KS do 220 kW7299 KS. Mercedes je za sada objavio da su svi Euro VI agregati pet odsto ekonomičniji u odnosu na Euro V prethodnike, odnosno da imaju duže servisne intervale i troše do 50% manje AdBlue aditiva.

 

Osim vanjskog dizajna potpuno nove linije karakterišu i unutrašnjost kabine, sa ergonomski oblikovanim enterijerom, koji je u potpunosti usresređen na vozača. Potpuno novi su i instrument tabla, upravljač, sjedišta, a u ponudi će biti i nekoliko vrsta multimedijalnih sistema. PowerShift 3 šesto i osmostepeni mjenjači biće dostupni u serijskoj opremi, dok su kao opcija ponuđeni šesto i devetostepeni ručni mjenjači. ABS i ESP sistemi su još jedan od detalja koji su uvršteni u serijsku opremu. Kako bi se dodatno olakšalo upravljanje novim kamionom ugrađene su nadzorne parking kamere čija slika se reprodukuje putem centralnog displeja na instrument tabli. Na Ategu će od sada biti moguće dobiti i opciona LED svjetla.

Datum objave: 18/03/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook