Naslovna > Automobili > Cupra > Tavascan > Prvi električni SUV novog, a već popularnog, brenda

Cupra Tavascan

Prvi električni SUV novog, a već popularnog, brenda

Cupra Tavascan koristi najnovije tehnologije koje su kompatibilne s MEB platformom Volkswagen Grupe, uključujući pogonski sklop, šasiju, povezanost, sigurnost i praktičnost...

Cupra, kao samostalni proizvođač automobila, nedavno je predstavila svoj drugi potpuno električni model, a istovremeno i prvi SUV u svojoj ponudi - Tavascan. Nakon što su prethodno najavili koncept ovog vozila krajem prošle godine, sada su otkriveni svi detalji serijske verzije Cupre Tavascan. Tavascan je izuzetno originalan i zanimljiv SUV Coupe model, koji dijeli osnovnu platformu s drugim električnim vozilima iz Volkswagen grupe, kao što su Volkswagen ID.5, Škoda Enyaq Coupe iV i Audi Q4 e-tron Sportback. Takođe je zasnovana na MEB platformi, ali je razvijena i dizajnirana u Barceloni, kao SUV koji se fokusira na emocionalnu i dinamičnu vožnju.

 

 

 


U poređenju s VW ID.5, Tavascan je nešto malo duži, širi i niži, s dimenzijama od 4.644 mm u dužinu, 1.861 mm u širinu i 1.597 mm u visinu, dok ima međuosovinski razmak od 2.766 mm. Cupra Tavascan dizajniran je na temelju konceptnog modela Tavascan, koji je predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu 2019. godine. Uprkos tome što je njegov izgled malo ublažen za serijsku proizvodnju, sigurno je da će ovaj dizajnerski pravac biti prisutan i na budućim elektrifikovanim vozilima u ponudi brenda.

 


Tavascan ima vrlo originalan izgled, s mnoštvom detalja koji privlače pažnju, a posebno se ističe prepoznatljiv prednji dio vozila s matričnim LED prednjim svjetlima koja čine "potpis" od tri trougla, osvijetljenim Cupra logom i masivnom donjom maskom. Zanimljiva bočna linija s crnim A-stubovima i dva nabora koji se spuštaju prema naprijed, te sportski oblikovan zadnji dio vozila s visoko postavljenim zadnjim svjetlima spojenim svjetlosnom trakom i velikim difuzorom, ističu sportski karakter vozila.

 


Cupra Tavascan donosi jedinstvenu unutrašnjost sa centralnim dijelom koji drži cijelu kontrolnu ploču, sportskim volanom te velikim 15-inčnim centralnim ekranom koji se kontroliše preko novog i poboljšanog HMI sustava. Cupra se hvali da je optimizovala prostor za putnike kako bi pružila savršen komfor u vožnji, a Tavascan takođe ima pametne opcije za odlaganje stvari. Prtljažnik nudi zapreminu od 540 litara, što je nešto više od Q4 e-tron Sportbacka, ali manje od Volkswagen ID.5 i Škode Enyaq Coupe iV.

 


Biće dostupan u dvije izlazne snage: 210 kW (281 KS) i 545 Nm obrtnog momenta za Tavascan Endurance varijantu sa jednim motorom i prednjim pogonom, dok će snažnija opcija imati 335 KS i 679 Nm uz pogon na sve točkove i dva motora. Tavascan VZ model ubrzava od nule do 100 km/h za 5,6 sekundi. Obje verzije koriste litijum-jonsku bateriju kapaciteta 77 kWh koja pruža WLTP domet od 550 km u modelu sa pogonom na zadnjoj osovini, dok model sa dva motora i pogonom na sve točkove obećava domet od 520 km. Cupra Tavascan takođe ima pet različitih nivoa rekuperacije energije i opcionalnu toplotnu pumpu za povećanje efikasnosti.

 


Kada se baterija isprazni, Tavascan se može napuniti od 10 do 80 posto kapaciteta za manje od 30 minuta koristeći DC brzi punjač snage od najmanje 135 kW. Tavascan će se proizvoditi u fabrici Volkswagen grupe u Anhuiju u Kini, a na tržište stiže 2024. godine. Trenutno nema informacija o cijenama ovog modela.

Datum objave: 25/04/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook