Naslovna > Vijesti > Prvi kamion za tešku distribuciju na kratke udaljenosti

Mercedes-Benz

Prvi kamion za tešku distribuciju na kratke udaljenosti

Početkom jula Daimler je predstavio novi Mercedes-Benz Antos, prvu modelsku seriju vozila posebno dizajniranih za tešku transportnu distribuciju na kratke udaljenosti

Bilo da je riječ o prevozu hrane, loživog ulja, građevinskog materijala ili o gradskom prevozu robe, Antos je, s najvećom dopuštenom masom između 18 i 26 tona, u regionalnom transportnom sektoru kao kod kuće. 

 

Iako vanjštinom nepogrešivo oslikava povezanost s novim Actrosom, Antos se može pohvaliti nizom posebnosti. U skladu sa svojim urbanim područjem primjene, ima vrlo prijateljski izgled, dok njegov relativno plosnat dizajn za distribuciju na kratke udaljenosti u isto vrijeme stvara veoma robusnu i čvrstu vanjštinu. Kabina novog Mercedes-Benzova Antosa nudi se samo u jednoj širini, 2,3 metra, i dostupna je u paketu ClassicSpace dizajna, kratke (S) i srednje (M) dužine.

 

Varijanta srednje dužine takođe je dostupna, na primjer za kamione s rashladnim jedinicama. Vrhunska kabina pruža vozaču ergonomsko radno mjesto: instrumenti su jasno respoređeni i jednostavni za upotrebu. Osim toga,moderni višenamjenski upravljač i raznolike opcije namještanja sjedišta doprinose lakšem svakodnevnom radu vozača. Prvi su put u sektoru distribucije na kratke udaljenosti, dostupni su svi sigurnosni sistemi pomoći koji su poznati vozačima Actrosa. Kao dio standardne opreme tu su elektronski kočnioni sistem (EBS), disk-kočnice na svim točkovima, visokoučinkovita kočnica motora, sistem protiv blokiranja točkova (ABS), kontrola proklizavanja (ASR) te sistem za nadzor stabilnosti.

 

Antos stupa na scenu sa izuzetno velikim rasponom Euro VI dizelskih motora koji uključuje tri redna šestocilindraša zapremine 7.7, 10.7 i 12.8 litara. Izlazna snaga kreće se u rasponu od 175 kW (238 KS) za manje zahtjevne primjene, pa sve do 375 kW (510 KS) za vrlo zahtjevne uslove i terene. Svi motori zadovoljavaju Euro VI normu, a imaju common rail ubrizgavanje i recirkulaciju izduvnih gasova. Tretman izduvnih gasova provodi se pomoću SCR tehnologije s AdBlue ubrizgavanjem, kao i oksidacionim katalizatorom i filterom za čestice. Kad je riječ o prenosu snage, Antos nudi potpuno automatizovane mjenjače Mercedes PowerShift 3 sa osam i dvanaest stepeni prenosa. Novi Antos uskoro će se naći i u ponudi na našem tržištu.

Datum objave: 07/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook