Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Prvi trostruki salto s rampe

Snowboarder Jakub Hroneš ispisao istoriju

Prvi trostruki salto s rampe

Ovaj izuzetni podvig zvaničnog naziva Switch Boardslide Switch Triple Underflip 1170 zahtijevao je godine detaljne pripreme te duboko razumijevanje fizike i matematike, a sve kako bi se precizno izračunala mjerenja za rampu, rotaciju i slijetanje...

Češki snowboarder Jakub "Kuba" Hroneš zauvijek će ostati upisan u istoriju snowboardinga nakon što je izveo prvi trostruki salto s rampe na svijetu. Ovaj impresivni podvig, zvanično nazvan Switch Boardslide Switch Triple Underflip 1170, zahtijevao je godine detaljne pripreme i duboko razumijevanje fizike i matematike kako bi se precizno izračunale mjerenja za rampu, rotaciju i slijetanje. Specijalno izrađena rampa, dugačka 10,5 metara i visoka 1,7 metara, postavljena je u Svatý Petru, dijelu poznatog skijališta Špindlerův Mlýn u Češkoj Republici. Ovaj trik uključuje složen manevar u kojem snowboarder prilazi rampi s nedominantnom nogom naprijed, rotira se za 90 stepeni, a zatim se "lansira" s rampe kako bi izveo trostruki salto. Dodatno, dodaje rotaciju od 90 stepeni na lijevo prije slijetanja s dominantnom nogom naprijed. Sve ovo rezultira trostrukim okretom s ukupno tri i pol rotacije, što je zahtjevan i hrabar poduhvat u svijetu snowboardinga.

 

 

 

Češki snowboarder je istaknuo kompleksnost ovog izvanrednog podviga. "Najteži dio ovog trika je zapravo tehnika, jer je potpuno drugačije odskočiti s nečega napravljenog od željeza, izvesti trostruki salto i potom sletjeti na snijeg, u odnosu na odskakanje sa snijega. Ovi trikovi se ne rade često jer je ekstremno teško naći prepreke ovog tipa i izračunati kako sve to funkcioniše", izjavio je Hroneš. Naime, on se odlučio na nekonvencionalan pristup te je za svoj snowboard koristio svinjsku mast umjesto tradicionalnog voska, a kao razlog je naveo bolja svojstva klizanja. Uprkos početnim izazovima, njegova nepokolebljiva posvećenost i prilagodljivost utrli su mu put za savladavanje tehnike i konačan uspjeh. Ovaj poduhvat pokazuje da kreativnost i hrabrost mogu odvesti sportaša do izvanrednih dostignuća, čak i u najizazovnijim okolnostima.

 


On je rodom iz Špindlerův Mlýna, a njegovo putovanje u svijet snowboardinga počelo je gotovo od najranijeg djetinjstva. Već kada je imao nepune dvije godine, rasplamsala se strast koja je oblikovala njegov život. Prvobitno ga je privlačilo alpsko skijanje od njegove šeste do 13. godine, no postepeno se fokusirao na snowboard, koji je iz vikend zabave prerastao u njegov primarni sport. Hroneš se prvi put istaknuo na Češkom nacionalnom skijaškom prvenstvu i Vitkovicama, gdje je osvojio drugo mjesto u svojoj kategoriji. Od tada je započeo njegov meteorski uspon u svijetu snowboardinga, koji je kulminirao zlatom u slopestyleu i srebrom u Big Airu na Evropskim olimpijskim igrama za mlade u Voukattiju, Finska, 2022. godine. Svojim izvanrednim talentom i upornošću, Hroneš je postao poznato ime u svijetu snowboardinga, inspirirajući mnoge mlade sportaše i ostavljajući svoj trag u istoriji ovog sporta.

 


Sada se Jakub "Kuba" Hroneš okreće budućim poduhvatima, među kojima su istaknute Olimpijske igre 2026. godine i X Games. Uprkos svjetskoj slavi, Hroneš ostaje vjeran svojim korijenima, cijeneći padine svog rodnog grada i šire kao inspirativno platno za svoje neuporedivo podvige u snowboardingu. Njegova predanost sportu i ljubav prema domaćem terenu čine ga ne samo izuzetnim sportistom, već i ponosom zajednice koja ga je iznjedrila.

Datum objave: 29/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook