Naslovna > Auto moto sport > Prvo mjesto za Matt Halla

Red Bull Air Race

Prvo mjesto za Matt Halla

Iako je u ovoj sezoni osvajao druga mjesta, Australijski pilot Matt Hall konačno je došao do prvog mjesta pobjedom u Austriji, koja mu daje veliku mogućnost za titulu najboljeg pilota u ovoj godini ...

Utrka je počela sa velikim očekivanjima za domaćeg pilota Hannesa Archa, koji bi dobrim plasmanom ovdje došao u konkurenciju u borbu za titulu, no to se nije desilo. Na žalost hiljade domaćih navijača, Arch se nije uspio plasirati u Final 8 rundu, zahvaljujući činjenici što se kao početnik zabio u pilon. Takvim potezom je razočarao svoje mnogobrojne navijače kojima je poručio nakon utrke, da će uprkos činjenici što je izgubio šanse za šampionski naslov, na preostale dvije utrke jurišati na pobjedu. Ako je Arch najveće razočarenje u Spielbergu, onda je najveće otkrovljenje sjajni Matt Hall, koji je slavio i konačno došao do pobjede u šampionatu. Australcu je ovo prva pobjeda u karijeri i do nje je došao sasvim zasluženo. On je nastupao treći u Final 4 rundi, iza Chamblissa i Sonke. Imao je perfektan ulazak u prvu kapiju i potpuno je kontrolisao svoj let, tokom kojeg je konstantno povećavao prednost u odnosu na prethodnu dvojicu pilota. Na kraju je završio sa prednošću od dvije sekunde, što je stavilo veliki pritisak na iskusnog Paula Bonhomea, koji je trenutno vodeći u ukupnom poretku i glavni pretendent na titulu.  Kada je Paul počeo letiti, svi su očekivali da će se desiti isto ono što se dešavalo u prethodnim utrkama, da će Britanac još jednom Australca gurnuti na drugo mjesto. Tako je i počelo, jer je u prve tri četvrtine utrke Paul imao bolje prolazno vrijeme u odnosu na Hall-a. No, kada su svi očekivali prednost i u poslednjoj kapiji, to se nije desilo, pa je Hall mogao početi slaviti. Recimo i to da je treće mjesto zauzeo Chambliss ispred četvrtog Šonke.

 

Bonhome i dalje prvi


Kada je u pitanju ukupni poredak, Paul Bonhome i dalje drži prvo mjesto sa 55 bodova, dok je na drugom mjestu Hall sa 50 bodova. Prije ove utrke ova prednost je bila i veća, pa neće biti iznenađenje ako Matt Hall i u preostale dvije utrke pokaže bolje vještine od Bonhomea i na kraju dođe do titule. Inače titulu može osvojiti samo Bonhome ili Hall, jer trenutno trećeplasirani u ukupnom poretku Hannes Arch ima samo 30 bodova i bez obzira kakvi rezultati budu na preostalim utrkama ne može stići do naslova prvaka. Naredna utrka vozi se u Fort Worthu krajem septembra, a poslednja je na rasporedu sredinom oktobra u Las Vegasu.

Datum objave: 07/09/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook