Naslovna > Vijesti > Prvo oklopno vozilo proizvedeno u Republici Srpkoj

Despot

Prvo oklopno vozilo proizvedeno u Republici Srpkoj

09. januara je povodom obilježavanja Dana Republike Srpske promovisano prvo oklopno vozilo proizvedeno od strane TRB (Tehnički remont Bratunac) kompanije...

Predstavnici ove kompanije ističu kako su ponosni na ovo vozilo, a Despot je inače četvrti proizvod koji je izašao iz ove fabrike od njenog osnivanja do danas. "Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi `Despota`, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike", istakao je Slavko Ristić, direktor ove kompanije. Prema njegovim riječima, realizacija čitavog projekta je trajala godinu dana, a u razvoju je učestvovao i MUP RS. Pored „Despota“, TRB je na tržište takođe lansirao i liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, te pištolj RS9.

 


„Despot“ je  oklopno multifunkcionalno vozilo, odličnih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije. Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima. Vozilo uprkos maksimalnoj masi od 14 tona i dužini od 6,05 metara, dostiže maksimalnu brzinu od 120 km/h, te uspješno savladava nagib od 50 stepeni, a može da se kreće i po vodi višoj od jendog metra, a takođe je funkcionalan na temperaturama od -40 do 50 stepeni Celzijusovih.

Datum objave: 11/01/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook