Naslovna > Vijesti > Qoros predstavlja Sedan 3

U Ženevi

Qoros predstavlja Sedan 3

Na predstojećem automobilskom sajmu u Ženevi kinseski proizvođač automobila predstavit će limuzinu Sedan 3 za europsko tržište

Stara proročanstva kažu da će Kinezi vladati svijetom. Od vladanja u automobilskom svijetu su daleko, iako njihovo tržište raste kao nijedno na svijetu. No, sva predviđanja pokazuju kako će kineska proizvodnja imati izuzetno veliki uticaj u automobilskoj industriji. Možda je mali nagovještaj toga, činjenica da će Qoros na predstojećem Salonu automobila u Ženevi predstaviti svoj automobil 3 Sedan.

 

Zapravo, riječ je o modelu GQ3, no Kinezi su ga preimenovali kako ne bi došlo do mješanja sa modelom Infinitija. Za dizajn ovog automobila bio je zadužen Gert VolkeraHildebrand, koji je poznat po tome što je jedno vrijeme radio za MINI. Na prvi pogled, u linijama ovog vozila možemo vidjeti i linije Škode, Renaulta, Volkwagena, dok nas unutrašnjost neodoljivo podsjeća na Citroen. Kinezi su, poznavajući visoka očekivanja europskih kupaca u unutrašnjost vozila nakrcali hrpu opreme, između ostalog kvalitetan multimedijalni sistem sa touch screen displejem, te dvozonsku automatski klimu.  Za pokretanje ovog vozila namjenjen je 1.6-litarski benzinac sa 126 KS i 154 Nm obrtnog momenta, dok verzija sa turbopunjačem razvija 156 KS. Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog mjenjača.  Zanimljivo je da su iz Qorosa najavili da će ovaj automobil biti prvo kinesko vozilo sa 5 zvjezdica na EuroNCAP testiranjima. Inicijalna proizvodnja kreće sa 150.000 jedinica godišnje,a kada se proizvodni kapaciteti prošire proizvodit će se 450.000 vozila. 

 

Datum objave: 16/02/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook