Naslovna > Vijesti > Rad na unapređenju LED farova

Mercedes i dalje bez lasera

Rad na unapređenju LED farova

BMW i Audi se trenutno takmiče ko će prvi od njih da ponudi serijski automobil sa laserskim farovima, kompanija Mercedes se odlučila za sasvim drugi korak...

Mercedes ima u planu da nam uskoro predstavi svoje osvježene i fantastične modele CLS i CLS Shooting Brake. I dok se kompanije BMW I Audi takmiče ko će prvi na tržištu da ponudi serijski automobil sa laserskim farovima, Mercedes je odlučio da unaprijedi već postojeću svoju LED tehnologiju. Multibeam LED prednja svjetlosna grupa, koja uključuje poziciona i dnevna svjetla, dugi i oboreni farovi, pokazivači pravaca, sastoji se od 24 pojedinačno kontrolisana LED izvora.

 

Sva precizna podešavanja se obavljaju pomoću kamere i četiri kontrolne jedinice. Ovaj sistem je u stanju da prepozna automobile koji dolaze u susret ili se kreću ispred Mercedesovog modela, te da automatski podese odgovarajući svjetlosni snop, kako vozači koji se nalaze u drugim automobilima ne bi bili zaslijepljeni svjetlošću koja dolazi sa Mercedesovog automobila.Zahvaljujući tome, svi učesnici u saobraćaju mogu bez ikakvih poteškoća da se saobraćaju.

 

Pored toga što ova svjetla imaju za zadatak da detektuju druge automobile na putu, kamera takođe ima tu mogučnost da prepoznaje kada automobil prilazi krivini, te da na vrijeme preusmjeri svjetlosni snop, kako bi cesta bila mnogo bolje osvjetljenja tokom prolaska određenog automobila kroz zavoj.

 

Uljepšani Mercedes CLS i CLS Shooting Brake trebalo bi da se pojave u prodajnim salonima do kraja ove godine. Zasada, neki osnovni detalji nam nisu poznati, osim toga da će ovaj automobil imati redizajniranu masku hladnjaka. Što se putničke kabine tiče, možemo da očekujemo neke veće promjene. Što se pogonske game tiče, pretpostavlja se da će se u ponudi naći novi 3.0 litarski bi-turbo V6 benzinac koji će raspolagati sa 333 KS i 480 Nm obrtnog momenta. On bi kao takav trebao da bude uparen sa novim devetobrzinskim 9G Tronic automatskim mjenjačem. Zvanična premijera ovog automobila očekuje nas najvjerovatnije na sajmu automobila u Parizu.


 

Datum objave: 17/06/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook