Naslovna > Vijesti > Rashladne tečnosti

Pripreme za zimu

Rashladne tečnosti

Iako prava zima još nije počela, krajnji je trenutak za zamjenu rashladne tečnosti. Svaka štednja ili odlaganje zamjene antifriza može izazvati velike štete zbog pucanja hladnjaka ili bloka

Od toplotne energije nastale u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem samo se jedna četvrtina pretvori u koristan rad. Da bi se osigurao rad motora u uslovima optimalne temperature, neiskorišćenu toplotu je potrebno odvesti.Jedan dio toplote preuzima sistem za hlađenje i rashladna tečnost.Pored toga što služi kao sredstvo koje štiti motor od pregrijavanja, rashladna tečnost štiti motor od smrzavanja, te obezbjeđuje potpunu zaštitu od korozije svih metalnih dijelova motora i cjelokupnog rashladnog sistema.Rashladne tečnosti treba da obezbijede slijedeće:

• Snize tačku mržnjenja,  obezbjeđujući zaštitu od smrzavanja. Na taj način se spriječava pojava pucanja bloka motora do koje može doći uslijed smrzavanja rashladne tečnosti u motoru
• Povise tačku ključanja, čime štite motor od pregrijavanja.
• Pored toga što pomažu održavanju toplotnog balansa cijelog sistema, rashladne tečnosti moraju da obezbijede visoku zaštitu od korozije i naslaga svih vitalnih dijelova rashladnog sistema.
 

 

Danas se na tržištu može naći veliki broj nekvalitetnih rashladnih tečnosti. Takve tečnosti ne zadovoljavaju nijedan od standarda o antikorozionoj zaštiti, a njihovom upotrebom mogu nastati nesagledive štete u rashladnom sistemu. Upotreba nekvalitetnog antifriza će izazvat pojačanu koroziju pojedinih dijelova motora, te prouzrokovati prerano propadanje i potrebu za popravkom.Zbog toga, prilikom odabira antifriza vozači moraju odabrati  proizvod renomiranog proizvođača koji može garantovati pouzdanu formulaciju antifriza u pogledu zaštite od korozije. Upravo takvi su i proizvodi Rafinerije ulja Modriča koji svojim kvalitetom ispunjavaju i najviše standarde o antikorozionoj zaštiti sistema.Sa izuzetno niskom korozijom na svim metalnim površinama, izvanrednom zaštitom od pregrijavanja i smrzavanja, rashladne tečnosti Rafinerije ulja Modriča u potpunosti ispunjavaju sve zahtijeve u pogledu zaštite motora i cjelokupnog rashladnog sistema, tako da možete biti sigurni da vam je dostupna najbolja zaštita.

 

SAVJETI KOD ZAMJENE RASHLADNIH TEČNOSTI
• Pri izboru rashladnog sredstva paziti na uputstva proizvođača vozila.
• Prije sipanja novog antifriza, rashladni sistem isprati čistom vodom.
• Da bi se obezbijedila potpuna zaštita rashladnog sistema i motora, koristiti rashladnu tečnost tokom cijele godine, ne samo zimi.
• Nikad ne koristiti nerazblažen koncentrat.
• Koncentrat pripremiti u odnosu datom u tabeli miješanja, preporučenoj od strane proizvođača.
• Za razblaženje koncentrata koristiti čistu, po mogućnosti demineralizovanu vodu.
• Najniža koncentracija antifriza u vodi ne smije biti niža od 33%.
• Za miješanje i dolivanje uvijek koristiti čiste posude jer i neznatne  količine ulja, prašine i ostalih nečistoća mogu izazvati pjenjenje.

 

Datum objave: 06/10/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook