Naslovna > Vijesti > Rast prodaje automobila u 2012.

Predviđanja

Rast prodaje automobila u 2012.

Iako je nova godina tek nastupila, analitičari i agencije za istraživanje prave analize o mogućoj prodaji automobila u ovoj godini i ako je vjerovati tim istraživanjima prodaja će se povećati

Prema prognozama R.L. Polk & Co. prodaja automobila na globalnom nivou u ovoj godini će se povećati za 6,7 % na 77,7 miliona vozila.  Kako je to bio slučaj i u prethodnim godinama, Kina će biti značajan dio tog rasta. U Kini bi se u ovoj godini trebalo prodati 17,9 miliona vozila što je rast od 16 %. 

 

Urbane sredine na kineskom tržištu već su zasićene novim automobilima, a analitičari rast prodaje u ovoj zemlji opravdavaju potražnjom za automobilima u manjim gradovima i ruralnim predjelima.  Kada je u pitanju američko tržište, ono bi u ovoj godini trebalo nastaviti trend oporavka, a vraćanje na rekordne prodajne rezultate može se očekivati tek 2015. godine.  Izvještaji pokazuju da bi amerikanci u 2012. godini mogli kupiti 13,7 miliona automobila što je rast od 7,3 %.  U Europi se ne očekuje značajniji rast prodaje. Naime na Starom kontinetnu je u prošloj godini prodato 19,2 miliona vozila i približan broj se očekuje i 2012. godine. 

Datum objave: 04/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook