Naslovna > Automobili > Kia > EV6 > Redizajn donosi veći domet i više opreme

Kia EV6

Redizajn donosi veći domet i više opreme

Ažurirani električni automobili Kia EV6 su već dostupni za poručivanje u Koreji, a cijene se kreću od 40.500 dolara za osnovnu verziju do 46.200 dolara za varijantu GT-Line, isključujući državne subvencije.

Prije tri godine, električni automobil Kia EV6 postao je prvi model korejske marke izrađen na modularnoj platformi E-GMP. Tokom proteklog perioda, model je prodat u više od 210 hiljada primjeraka, 2022. godine osvojio je prvu titulu Evropskog automobila godine za korejski brend, a prošle godine je postao Sjevernoamerički automobil godine u kategoriji SUV. Sada je došlo vrijeme za osvježavanje. Najveća spoljašnja promjena su nova prednja svjetla neobičnog oblika, koja su zamijenila tradicionalna. Sva svjetlosna oprema, uključujući zadnja svjetla (čiji izgled nije promijenjen), sada koristi sopstvenu tehnologiju Star Map. Dizajn prednjeg i zadnjeg dijela je unaprijeđen ujednačenim izgledom novih branika, a dostupne su i nove opcije točkova i mat srebrna boja slonovače. GT-Line verzija ostaje u ponudi i ima drugačije branike, izraženije pragove na vratima i 20-inčne naplatke, a paleti su dodate dvije nove boje: Wolf siva i Yacht mat plava.

 

 

 


Unutrašnjost električnog automobila nije značajno promijenjena, ali postoji novi volan, koji sada ima četiri kraka umjesto dva. Blago zakrivljeni panel koji kombinuje ekrane instrumenata i medijskog sistema dobio je novi oblik, a na centralnom tunelu dodat je skener otiska prsta, dok je   ambijentalno osvjetljenje prošireno dinamičkim režimima rada. Dostupne su četiri boje unutrašnjosti, dok GT-Line verzija ima tamne presvlake. Tokom ažuriranja, posebna pažnja posvećena je unaprijeđenju funkcionalnosti medijskog sistema ccNC, koji je sada u novoj generaciji, sa poboljšanom mrežnom povezanošću. Pored ranije dostupnih navigacionih ažuriranja, sistem sada podržava striming video i audio sadržaja, ugrađeni prevodilac, bežični Apple CarPlay i Android Auto, pametni elektronski ključ i beskontaktno plaćanje za parkiranje i putarine.

 


Zadržana je električna 800-voltna platforma E-GMP, a glavna tehnička novina je pojava trakcione baterije kapaciteta 84 kWh umjesto prethodnih 77,4 kWh. Štaviše, na tržištu Južne Koreje, model EV6 se sada nudi samo sa ovom baterijom (ranije je postojala i verzija sa 58 kWh). Snaga elektromotora ostaje ista: 229 KS i 350 Nm za verziju sa pogonom na zadnje točkove, dok verzija sa pogonom na sva četiri točka sa dva motora ima ukupno 325 KS i 605 Nm. Zamjena baterije pozitivno je uticala na nominalni domet. Za osnovnu verziju Long Range sa pogonom na zadnje točkove, domet je povećan sa 475 km na 494 km. Za verziju sa pogonom na sve točkove, domet je između 432 i 461 km, u zavisnosti od prečnika točkova i opreme.

Datum objave: 15/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook