Naslovna > Vijesti > Redizajnirani serijski model još brži od koncepta

Czinger 21C

Redizajnirani serijski model još brži od koncepta

Nakon ozbiljnog redizajna, Czinger 21C sada razvija 1250 KS i ima maksimalnu brzinu veću od 450 km/h, što su performanse još impresivnije od konceptnog modela...

Američki proizvođač Czinger je objavio nove informacije o modelu 21C, koji bi se trebao naći u prodaji 2023. godine. Hiperautomobil sa originalnim 1+1 rasporedom sjedenja u stilu lovačkog aviona je i u prvobitnoj konceptnoj verziji mogao da stane na crtu najbržim automobilima današnjice, ali se u Czingeru odlučili na kompletan redizajn u cilju ostvarivanja još boljih performansi. Amerikanci su na novim fotografijama prikazali serijsku varijantu modela koja će biti zvanično predstavljena za par sedmica i istakli da se u procesu razvoja od koncepta do serijskog modela promijenilo gotovo sve na 21C. Zbog potrebe za širim pneumaticima koji nude bolje prianjanje u krivinama automobil je proširen na 2.050 mm, a dodati su i novi aerodinamični detalji za veću stabilnost pri visokim brzinama.

 

 


Veće dimenzije su omogućile i ugrađivanje kompleksnog sistema vješanja sa mogućnošću podešavanja visine, dok je konstrukcija koja kombinuje aluminijum i karbonska vlakna osigurala masu od svega 1.240 kg. 2.9-litarski V8 agregat sa dva turbo punjača moći će biti pokretan i na ekološko bio-metanol gorivo, a izuzetno interesantna činjenica je da je motor koji se vrti do 11.000 obrtaja u potpunosti proizvod malog američkog proizvođača. Benzincu pomažu dva električna motora smještena na prednju osovinu i doprinose cifri od kombinovanih 1.250 KS, koliko razvija 21C. Biće ponuđen i paket koji će izvući dodatnih 100 KS iz SUS agregata i električnog motora, za koji je baterije razvio, za sada neimenovani, F1 tim.

 

 


U Czingeru tvrde da 21C u serijskoj verziji ima maksimalnu brzinu od 452 km/h i ubrzava 0-100 km/h za svega 1.9 sekundi. Ubrzanje do 300 km/h traje 13,8 sekundi, a domet isključivo na električni pogon iznosi 20 km. Da bi svoje tvrdnje i dokazali, u Czingeru najavljuju pohode na rekorde trkačkih staza širom svijeta, kao i zvanično mjerenje maksimalne brzine svog hiperautomobila na manifestaciji u budućnosti. Razvoj vozila bi trebao biti završen do kraja ove godine, ali se zog komplikovane procedure homologacije prvi proizvedeni primjerci očekuju 2023. godine po cijeni od oko 2 miliona dolara.

Datum objave: 02/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook