Naslovna > Automobili > Jeep > Wagoneer > Reinkarnacija legendarnog luksuznog SUV-ja

Jeep Grand Wagoneer

Reinkarnacija legendarnog luksuznog SUV-ja

Ponovo oživljeni luksuzni SUV model Grand Wagoneer ćena tržištu predstavljati rivala BMW-u X7 i Range Roveru...

Novi Jeep Grand Wagoneer predstavlja preoblikovanu verziju originalnog, vodećeg SUV modela kompanije iz 1962. godine, i na tržištu SAD bi se trebao naći početkom naredne godine. Iako je za sada tehnički koncept, na oblikovanje Grand Wagoneera je po svemu sudeći uticao Grand Cherokee. Ova dva modela dijele isti prednji kraj i bočne panele, zajedno sa novim parom LED prednjih svjetala, panoramskim staklenim krovom u punoj dužini, suptilnim zadnjim difuzorom i setom 24-inčnih aluminijumskih naplataka.

 

 

Kao jedna vrsta homagea originalnom Grand Wagoneeru koji je na bokovima imao drvenu oplatu, svjetla na novom modelu su postavljena u pravu tikovinu. Vezovi na krovnim nosačima su takođe uokvireni tikovinom, dok se na vanjskoj ivici instrument table nalazi natpis koji označava datum izlaska na tržište klasičnog Wagoneera. U kabini se nalazi sedam mjesta za putnike i jedinstveni dvokraki upravljač, za koji Jeep ističe da odaje počast onom na izvornom modelu. Jeep je takođe izgradio eneterijer SUV-ja imajući na umu održivost – kontrolna tabla vozla sadrži reciklirano staklo, termički obrađenu ivericu i aluminijum, dok je obloga izrađena od umjetne antilop kože Dinamica.

 

 

 

Jeep nije štedio na tehnologiji prilikom dizajna novog Wagoneera jer kabina sadrži ukupno skoro 45 inča ekrana, sa 12,3-inčnom digitalnom instrument tablom, 12,1-inčnim infotainment sistemom, 10,25-inčnim ekranom za kontrolu klimatizacije i dodatnim 10,25-inčnim ekranom posatvljenim na kontrolnu tablu na suvozačevoj strani. Tehnološke nadogradnje se nastavljaju i u zadnjem dijelu Wagoneera sa još jednom 10,25-inčnom kontrolnom jedinicom za klimatizaciju i dva 10,1-inčna ekrana za infotainment sistem. Jeep je nadogradio infotainment sistem Wagoneera sa McIntosh premium audio sistemom sa 23 zvučnika i 24-kanalnim pojačalom.

 

 

 

 

Jeep za sada nije nije objavio sve tehnične informacije o platformi i pogonskim jedinicama novog Grand Wagoneera, ali je poznato da će ga pokretati plug-in hibridni sistem sa pogonom na sva četiri točka i mogućnošću čisto električnog režima vožnje. Ovaj pogonski sistem bi mogao biti sličan onom koji je već predstavljen na Wrangler 4xe – električni motor postavljen između bloka agregata i automatskog mjenjača koji prenosi snagu preko konvencionalnog pogona na sva četiri točka. Kao i Grand Cherokee, Grand Wagoneer će se voziti na Jeep sistemu vazdušnog ovjesa Quadra-Lift, koji omogućava vozaču da prilagodi vožnju u zavisnosti od uslova na terenu.

 

 

Cijena još uvijek nije objavljena, ali je moguće da bi njegova cijena mogla biti veća od 133.000 USD po jedinici, što bi ga učinilo najskupljim vozilom ikad koji je proizveo ovaj brend.

Datum objave: 04/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook