Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Rekordi oboreni u 2023. godini

Max Verstappen piše istoriju Formule 1

Rekordi oboreni u 2023. godini

F1 sezona za 2023. godinu je u svom kalendaru sadržavala ukupno 22 trke jer je otkazan trkački vikend u Italiji na stazi Imola zbog katastrofalnih poplava u maju...

Holandski vozač iz tima Oracle Red Bull Racing, Max Verstappen, tri puta uzastopno osvaja titulu svjetskog šampiona Formule 1 ove godine. Njegova potpuna dominacija nad konkurencijom rezultirala je obaranjem niza rekorda, što ga čini statistički najuspješnijim vozačem u istoriji sporta. Verstappen je tokom nedavno završene sezone ostvario impresivnih 19 pobjeda, nadmašujući svoj prethodni rekord od 15 pobjeda iz prethodne godine. Tokom ove sezone, njegov timski kolega Sergio Perez popeo se na najviši stepenik pobjedničkog postolja dva puta, dok je jedina ekipa osim Oracle Red Bull Racinga koja je pobijedila u prethodnoj sezoni bila Ferrari, zahvaljujući trijumfu Carlosa Sainza u Singapuru. Verstappen je premašio procentualni učinak od 86,3 posto u osvojenim trkama tokom sezone, čime je oborio rekord Alberta Ascarija iz 1952. godine koji je imao učinak od 75 posto.

 

 

 


Max Verstappen postavio je novi rekord s 10 uzastopnih pobjeda, čime je pretekao bivšeg šampiona Red Bull Racinga, Sebastiana Vettela, koji je 2013. godine ostvario devet uzastopnih pobjeda. Verstappen je takođe oborio rekord u broju pobjeda na trkama nakon starta s prvog startnog reda. Tokom ove sezone, uspio je da pobijedi 12 puta na ovaj način, nadmašujući dostignuća vozača poput Nigel Mansella (1992. godine) i Sebastiana Vettela (2011. godine), koji su ostvarili po devet pobjeda. Ovaj izuzetan uspjeh znači da je svaki put kad je startovao s pole positiona ove sezone završio trku kao pobjednik.

 


Novi rekord u nizu uzastopnih pobjeda nakon starta s pole positiona pripada Maxu Verstappenu, s impresivnih 16 vezanih pobjeda. Ovaj talentirani Holanđanin takođe je postao rekorder po broju hat-trickova u jednoj sezoni (pole position, pobjeda i najbrži krug). Tokom 2023. godine, Verstappen je ostvario čak šest takvih pobjeda, premašujući dostignuća Michaela Schumachera (2004. godine) i Alberta Ascarija (1952. godine), koji su ostvarili po pet hat-trickova. Trostruki i trenutni šampion uspio je nadmašiti vlastiti rekord za najviše postolja u jednoj sezoni. Dok je 2021. godine ostvario 18 postolja, ove godine je zabeležio impresivnih 21 postolje. Veliki broj pobjeda rezultirao je i rekordnim brojem bodova u sezoni, s Verstappenom koji je ove godine osvojio čak 575 bodova, premašujući prošlogodišnjih 454 bodova.


Slično je i kada je u pitanju procenat osvojenih bodova. U 2022. godini, Max Verstappen je imao procenat od 76,1%, dok je ove godine taj procenat porastao na impresivnih 92,7%. Verstappen je takođe srušio rekord svog rivala Lewisa Hamiltona (Mercedes) u kontinuiranom osvajanju bodova. Hamilton je imao niz od 998 uzastopnih bodova između Velike Britanije 2018. i Bahreina 2020. godine, dok je Verstappen ostvario kontinuirani niz od čak 1.004 bodova. Zvijezda Oracle Red Bull Racinga završila je 15 puta uzastopno u Top 2, izjednačavajući se s Michaelom Schumacherom (2002. godina). Još jedan impresivan podatak je rekord u broju krugova provedenih u vodstvu tokom jedne sezone. Verstappen je postao rekorder s 1.003 kruga, premašujući dostignuća Sebastiana Vettela koji je 2011. godine zabilježio 739 krugova u vodstvu. Time je Verstappen postao prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je prešao magičnu granicu od "1.000" krugova u vodstvu tokom jedne sezone.

 


Rekord u procentu odvoženih krugova u vodstvu sada iznosi impresivnih 75,7 posto, čime je Max Verstappen nadmašio prethodni rekord Jima Clarka iz 1963. godine, koji je iznosio 71,4 posto. Dominacija koju je Verstappen pokazao ove sezone dodatno se ogleda u činjenici da je ostvario rekordnu bodovnu prednost u odnosu na najbližeg konkurenta, stvarajući jaz od 290 bodova više od drugoplasiranog Pereza. Prethodni rekord u ovom segmentu držao je Vettel, koji je 2013. godine imao 155 bodova više od Fernanda Alonsa. Max se takođe izjednačio s Michaelom Schumacherom u brzom osiguravanju šampionske titule, obojica su to postigli šest trka prije kraja sezone. Nemački vozač je postavio rekord u ovom segmentu 2002. godine. Sprint trke su relativno novitet u kalendaru Formule 1, a holandski vozač sada drži rekord s najviše pobjeda u ovom formatu u jednoj sezoni, ukupno četiri. Time je nadmašio svoj prošlogodišnji rekord od tri pobjede u Sprint trkama.

 


Max Verstappen sada dijeli rekord s Jensonom Buttonom po broju odlazaka u boks tokom trke u kojoj je ostvarao pobjedu. Na domaćoj trci u Zandvoortu, Verstappen je otišao u boks čak šest puta, izjednačivši se s Buttonom koji je isti broj puta ušao u boks na trci u Kanadi 2011. godine. Verstappen je takođe nadmašio Michaela Schumachera u nizu trka kao lider šampionata. Nizozemac je uspio dostići 39 trka kao lider šampionata, počevši od Španije 2022. godine, dok je Schumacher imao 37 između Indianapolisa 2000. i Japana 2002. godine. Na kraju, Verstappen je postao prvi vozač koji je u jednoj sezoni pobijedio na tri trke održane u Sjedinjenim Američkim Državama. Ove godine, trijumfovao je na trkama u Miamiju, Austinu i Las Vegasu.

Datum objave: 18/01/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook