Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Rekordni polugodišnji prodajni rezultati u Evropi

Kia

Rekordni polugodišnji prodajni rezultati u Evropi

U prvom polugodištu, tržišni udio marke Kia na evropskom tržištu iznosio je 4,6%. Ovi impresivni podaci ukazuju na kontinuirani uspjeh i rast popularnosti Kije na evropskom automobilskom tržištu...

Prema najnovijim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), Kia je ostvarila izvanredne rezultate u prvoj polovini 2023. godine na evropskom tržištu (u ovoj statistici obuhvaćene su zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo). Ukupno je registrovano 304.757 vozila marke Kia, što predstavlja značajan rast od 3,8% u poređenju sa istim periodom 2022. godine. Samo u junu mjesecu, prodaja Kijinih vozila je iznosila 54.611 primjeraka, što je povećanje od 5,4% u odnosu na jun prošle godine.

 

 

 


U prvoj polovini tekuće godine, elektrifikovana vozila marke Kia su činila 34% ukupne prodaje (što je 103.656 vozila) Kijinih automobila na evropskom tržištu. Ovaj statistički podatak jasno ukazuje na činjenicu da se Kia uspješno etablira kao lider u pružanju održivih mobilnih rješenja. Predsjednik Kia Europe, Won-Jeong Jeong, je izjavio: "Nakon izuzetno uspješnog starta godine, Kia je ostvarila rekordne rezultate u prvom polugodištu 2023. S planiranim lansiranjem dugo iščekivanog modela EV9 tokom druge polovine godine, imamo puno povjerenje da će ovaj novi model nastaviti demonstrirati Kijinu tehnološku snagu i da će biti dobro prihvaćen od strane evropskih kupaca."

 


Tokom prvih šest meseci ove godine, najprodavaniji model marke Kia na evropskom tržištu bio je sportski terenac Sportage, sa impresivnih 82.826 prodatih primeraka. Odmah za njim slijedi model Ceed (u koji spadaju četiri različite karoserijske varijante: Ceed, ProCeed, Ceed SW i XCeed) sa ukupno 68.758 prodatih primjeraka. Na trećem mjestu po prodaji nalazi se kompaktni model Picanto, koji je na evropskom tržištu pronašao 39.133 kupca. Ovi podaci jasno ilustruju popularnost i privlačnost ovih modela marke Kia među evropskim potrošačima.

Datum objave: 04/08/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook