Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Rekordni prodajni rezultati prošle godine

Seat i Cupra ruše granice

Rekordni prodajni rezultati prošle godine

SEAT i Cupra održali su godišnju konferenciju na kojoj su predstavili izvanredne rezultate postignute prošle godine, ali i objavili planove za budućnost oba brenda...

Prošle godine operativni profit za SEAT je dostigao rekordnih 625 miliona evra, što predstavlja porast od čak 592 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu (2022: 33 miliona evra). Godišnji promet je takođe dostigao istorijskih 14,3 milijarde evra, što je povećanje od 31,0% u odnosu na 2022. godinu. Ovi rezultati potvrđuju snagu kompanije SEAT i uspjeh njene tekuće strategije transformacije. Nakon suočavanja s mnogo izazova posljednjih godina, uključujući rastuće cijene sirovina, inflaciju i situaciju u Ukrajini, stabilizacija lanca distribucije 2023. godine dovela je do povećanja proizvodnje i isporuka. Ovo je omogućilo SEAT-u da isporuči 519.176 automobila (2022.: 385.592), što predstavlja porast od 35,3% u odnosu na prethodnu godinu. Cupra je ponovo oborila rekorde sa 230.739 isporuka, što predstavlja povećanje od 50,9% u odnosu na 2022. godinu (152.896). Seat se u međuvremenu vratio na dvocifreni rast sa 288.437 isporuka (2022.: 232.696; +24,0%).

 

 

 


U pogledu budućnosti, Seat ima strategiju za održavanje profitabilnog rasta kompanije. Kompanija će lansirati unaprijeđene plug-in hibridne i ekonomične automobile u čitavom portfoliju brenda. Modeli Arona i Ibiza doživjeće redizajn i nadogradnju ponude tokom 2025. godine, dok će španski brend u narednim mjesecima lansirati poboljšanu verziju Seat Leona, obogaćenu tehničkim i tehnološkim nadogradnjama. Nadalje, model Ateca će takođe proći kroz ažuriranje, a njen životni ciklus će biti produžen.

 

 

 

Pokretanjem aktuelne transformacije Seat-a, Cupra ulazi u novo poglavlje svoje istorije. Tako 2024. godina označava početak najveće proizvodne ofanzive ovog brenda do sada. Ove godine će biti predstavljen Cupra Tavascan, drugi potpuno električni model marke, kao i CUPRA Terramar, elektrifikovani SUV. Takođe, Cupra je najavila nove i ažurirane verzije svojih modela Leon i Formentor, koji će biti predstavljeni u narednim sedmicama. Brend će takođe ubrzati svoju globalnu ekspanziju otvaranjem novih Cupra City Garages u Istanbulu, Beču i Manchesteru, sve s ciljem ostvarenja krajnje ambicije da postane istinski globalni brend.

 


Seat se posvećuje elektrifikaciji Španije i kao dio projekta Future: Fast Forward, nastavlja da napreduje u svojoj ambiciji da ovu zemlju pretvori u centar električne mobilnosti u Evropi. Kompanija već gradi svoju fabriku za montažu akumulatorskih sistema u Martorelu, a u septembru će započeti transformaciju Linije 1 u svojim pogonima prije proizvodnje Cupra Ravala i Volkswagen ID.2aII.

Datum objave: 22/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook