Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Rivalstva, prijateljstva i borba s prirodom

Zanimljive priče iza kulisa Dakara

Rivalstva, prijateljstva i borba s prirodom

Serijal “In the dust” otkriva humanu dimenziju Dakar relija, prikazujući učesnike u iskrenim razgovorima gdje dijele svoje perspektive na ovu vrhunsku trku. Kroz pričanje o izazovima i trijumfima, prijateljstvima i rivalstvima, serijal baca svjetlo na ljudsku stranu ovog spektakularnog događaja. Sve se dešava usred prekrasnih pejzaža Saudijske Arabije, čineći iskustvo još impresivnijim...

Proteklih dana, najteži reli na svijetu, Dakar Rally, održan je u Saudijskoj Arabiji, a serijal po imenu "In the Dust" pruža intiman uvid iza kulisa, otkrivajući dosad neispričane priče i avanturistički duh ove legendarne trke. Ovaj studijski chat show predstavlja Dakar Rally kao nešto znatno šire od same trke, istražujući dublje aspekte događaja. Prvi gosti serijala "In the Dust" bili su šampioni Dakara, Toby Price i Sam Sunderland, koji već deset godina dijele isti kamper tokom relija. Njihovo prijateljstvo igra ključnu ulogu u iskustvu Dakara, zajedno sa sportskim rivalstvom i međusobnim poštovanjem. Unikatna dinamika Dakar Rallyja ističe se jer se izazov ne svodi samo na sportsko nadmetanje, već i na borbu protiv surovosti prirode. "Sigurno je da obojica želimo pobijediti, i kada se pruži prilika za to, koristićemo je najbolje što možemo. No, kada se smjestimo u kamper, dinamika se mijenja. Savršen primjer je bila 2019. godina kada sam slomio skočni zglob nakon četiri dana. Htio sam odustati, ali Sam me je podstakao da nastavim. Uvijek podržavamo jedan drugoga, bez obzira što vozimo za različite brendove, zajednički smo pod okriljem Red Bulla i zajedno se borimo da dođemo do cilja", izjavio je Price.

 

 

 


U drugoj epizodi serijala "In the Dust" otkriva se priča o istovremenom rivalstvu i snažnom prijateljstvu poznatih "kraljeva pustinje" - Carlosa Sainza i Nassera Al-Attiyaha. Sainz, legendarni Španac, iznosi kako su dugogodišnji prijatelji i bivši su timski kolege u Volkswagenu, te su često zajedno konkurisali za titule na Dakar reliju. Nasser Al-Attiyah je ostvario san trke sa Sainzom 2010. godine kada su udružili snage u Volkswagenu, što je označilo početak uzbudljivog rivalstva. Al-Attiyah je podijelio sjećanje kako nije imao što izgubiti, te je razmišljao da će ako pobijedi svog idola, to biti nešto veliko, a ako ga ne pobijedi, to neće biti problem jer će završiti drugi. U trećoj epizodi, priču donose braća Kevin i Luciano Benavides, koji voze za rivalne timove KTM i Husqvarna. Kevin, sa dvije pobjede na Dakaru, i Luciano, ovogodišnji Rally Raid prvak, ističu svoju ultra-takmičarsku narav. Bez obzira na rivalitet, braća zajedno treniraju u teretani, voze motocikle i takmiče se na stazi, čak i tokom ručka. Uprkos žestokim sukobima, njihova bliskost prevladava. Kevin je istaknuo da je Dakar najbolja trka na svijetu zbog avanture, adrenalina i osjećaja slobode u pustinji, te kako svaki put kad stignu na cilj, žele se vratiti i ponovno startati. Takođe su podijelili iskustva o opasnostima relija, uključujući nesreću koju je Luciano doživio na Dakaru 2018. godine. Pitanja su im postavili poznati motociklisti, braća Marc i Álex Márquez.

 


U četvrtoj epizodi serijala "In the Dust", naglasak je stavljen na mentalnu i fizičku snagu potrebnu za izazovno i iscrpljujuće putovanje od ukupno 9.000 kilometara, koje čini kompletnu rutu Dakar Rallyja. Gosti ove epizode bili su Seth Quintero, Daniel Sanders i Dania Akeel. Tema pete epizode bila je iskustvo vožnje španske vozačice iz klase Challenger, Cristine Gutiérrez Herrero, kao i austrijskog novajlije među motociklistima, Tobiasa Ebstera. Fokus je posebno stavljen na zahtjevnu 48-satnu Chrono etapu, koja se proteže na 549 kilometara za automobile i 626 kilometara za motocikle. Ova etapa, koja je istovremeno iscrpljujuća i izazovna, predstavlja pravi test izdržljivosti usred nemilosrdne pustinje Empty Quarter. Cristina Gutiérrez Herrero dijeli svoje iskustvo o naporima vozača koji su zapeli na dinama, istovremeno razotkrivajući svoje strategije kako izbjeći slične probleme. Epizoda tako donosi uvid u ne samo fizički zahtjevne udaljenosti, već i psihološki izazov koji vozači moraju prevladati kako bi uspješno završili Dakar Rally, čineći ga ne samo sportskim takmičenjem već i testom izdržljivosti i mentalne snage.

 


U šestoj epizodi serijala "In the Dust", otkrivaju se "tajne navigacije" tokom Dakar Rallyja, gdje svaki terenski uspon i pad nosi sa sobom navigacijsku zagonetku, a ključnu ulogu u rješavanju istih igra suvozač. Njihova preciznost i sposobnost predviđanja puta ispred vozila ključni su za uspješan prolaz od tačke A do tačke B. Epizoda donosi razgovor s vozačem Lucasom Moraesom, njegovim suvozačem Armandom Monleónom, legendarnim navigacijskim stručnjakom Mathieuom Baumelom te majstorom putnih knjiga Jordijem Viladomsom. Prikazuje se kako navigacija zahtijeva više od moderne tehnologije, stvarajući ogroman izazov za učesnike. Sedma epizoda posvećena je onima koji rade "iza scene", neopjevanim herojima koji omogućavaju održavanje Dakar Rallyja. Gledaoci imaju priliku upoznati neke od ključnih aktera koji brinu o uspješnom prelasku 3.000 sudionika kroz zahtjevne terene, uključujući medicinsko osoblje, mehaničare, tehničare, osoblje za catering, te članove medijskih ekipa. Oni su stvarna "kičma" Dakar relija, čineći sve neophodno za njegov uspjeh. U osmoj epizodi, koja je ujedno i posljednja u serijalu, prikazuje se suština Dakar Rallyja kao nevjerovatnog putovanja i otkriva neobične priče koje su se odvijale u pustinji. Epizoda završava serijal na snažan način, donoseći zanimljive detalje i emocionalne trenutke koje su učesnici doživjeli tokom ovog izuzetno zahtjevnog relija.

Datum objave: 30/01/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook