Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > RS verzija na testiranju u Nurburgringu

Porsche 911 GT3 RS

RS verzija na testiranju u Nurburgringu

GT3 RS varijanta Porscheovog modela 911 bi trebala biti predstavljena ove godine, a testiranjima su mogli biti primjećeni mali i ne tako mali detalji na novom sportisti iz Stuttgarta...

U Porscheu ubrzo nakon novog GT3 pripremaju i još snažniju GT3 RS verziju, a fotografije sa testiranja na Nurburgringu nam prikazuju više detalja o modelu. GT3 RS će zvaničnu premijeru doživjeti tokim ove godine, a u prodaji bi se trebao naći tokom sljedeće. Na prototipu se može primjetiti nekoliko većih izmjena na aerodinamici i karoseriji koje krase Porscheov model namijenjen uživanju na stazi. Najuočljiviji je svakako ogromni zadnji spojler koji asocira na trkačku verziju Porschea 911. Veličina spojlera neće biti njegova jedina interesantna karakteristika jer se očekuje da će sadržati aktivne elemente koji će se otvarati na pravcu u cilju smanjenja protoka vazduha, a zatvarati u krivinama zbog boljeg prianjanja, poput DRS-a u Formuli 1.

 

 


Veći otvori za ventilaciju, novi prednji spojler i povećani lukovi blatobrana jasno ističu GT3 RS od ostalih 911 modela, kao i centralno smješteni izduvni završeci. Agregat će biti isti 4.0-litarski redni šestocilindraš kao i u GT3 modelu, ali se očekuje da će u RS-u razvijati nešto više od trenutnih 510 KS. Motor bi trebao biti 10-20 KS snažniji, a pogon će se na zadnju osovinu prenositi preko sedmostepene PDK automatske transmisije. Iako je standardni GT3 dostupan i sa mauelnim mjenjačem, nije poznato da li će ga Porsche ponuditi uz RS varijantu, a dosadašnji modeli su bili dostupni isključivo sa PDK mjenjačem u cilju ostvarivanja boljih performansi.

Datum objave: 01/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook