Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Sakupljeno 55 tona plastike iz Pacifika

Kia i The Ocean Cleanup

Sakupljeno 55 tona plastike iz Pacifika

Kia ostaja posvećena 20-postotnom povećanju reciklaže plastike do 2030. godine i dostizanju ugljenične neutralnosti do 2045. godine...

Kia planira koristiti čak 55 tona reciklirane plastike iz Tihog okeana u svojim novim električnim modelima vozila. Ova impresivna količina plastike prikupljena je zahvaljujući partnerstvu između Kia i međunarodnog neprofitnog projekta The Ocean Cleanup. Saradnja predstavlja narednu fazu sedmogodišnjeg globalnog partnerstva, koje je dogovoreno u aprilu 2022. godine, kao deo Kijinog napora da postane lider u pružanju održivih mobilnih rješenja. Projekat The Ocean Cleanup ima za cilj čišćenje okeana od plastike, a ovom prilikom prikupljena plastika dopremljena je u Victoriju na ostrvu Vancouver, blizu kanadskog grada Vancouvera. Ova rekordna količina plastike izvučena je iz Tihog okeana korišćenjem tehnologije za ekstrakciju poznate kao System 002, koja je razvijena od strane The Ocean Cleanup. Plastični otpad je izvučen iz Velikog pacifičkog smjetlišta (Great Pacific Garbage Patch - GPGP), koje je najveće područje plutajućeg otpada na svijetu i prostire se na površini od procijenjenih 1,6 miliona kvadratnih kilometara, što je tri puta veće od površine Francuske. Reciklaža sakupljene plastike će uskoro početi, a Kia planira koristiti dio ovog materijala u svojim novim modelima vozila. Ova inicijativa usklađena je s posvećenošću kompanije Kia pružanju održivih rješenja u mobilnosti koja imaju mjerljiv uticaj na održivost u velikom obimu.

 

 

 


Kia je već uspješno primijenila više od 30 održivih rješenja u različitim aspektima proizvodnje, uključujući tkanine i tepihe od reciklirane plastike PET, alternativnu kožu na bazi bioloških materijala i boje bez BTX (benzen, toluen, ksilol). Na primjer, kod modela EV9, velikog električnog SUV-a sa sedam sjedišta, tepih je izrađen od recikliranog otpada, uključujući ribarske mreže, sakupljene iz okeana. Dijelovi napravljeni od reciklirane plastike i ekoloških materijala na bazi bioloških komponenti, korišćeni u modelu EV9, teže oko 34 kilograma. Ova inicijativa pokazuje predanost Kie ka održivosti i smanjenju negativnog uticaja na okolinu putem kreativnih rješenja i recikliranja plastike iz okeana u proizvodima automobilske industrije. Nakon što su uspješno dopremili rekordnu količinu plastike na obalu, organizacija The Ocean Cleanup najavila je uvođenje nove tehnologije System 03. Ovaj sistem je gotovo tri puta veći od sistema 002 i ima kapacitet da sakupi znatno veću količinu plastike po nižim troškovima po kilogramu tokom cijele godine. Pored toga, System 03 ima unaprijeđenu tehnologiju za praćenje životne sredine i bezbjednosti, uključujući novi otvor za zaštitu morskih životinja. Ovo povećanje kapaciteta predstavlja sljedeći korak na putu organizacije The Ocean Cleanup ka ostvarenju svog cilja da do 2040. godine ukloni 90% plutajuće plastike iz okeana. Kia ostaje čvrsto posvećena održivosti planete i dobrobiti budućih generacija, uključujući podršku akciji The Ocean Cleanup. Kia će dodatno pojačati ovu podršku tako što će svoj logotip i boje predstaviti na svakom kompletu uniformi koje će nositi posada vozila System 03.

 


Charles Ryu, viši potpredsjednik i vođa globalnog odjeljenja brenda i korisničkog iskustva kompanije Kia Corp., rekao je: "Sakupljena otpadna plastika je opipljiv dokaz kako tehnologija može pružati održiva rješenja u velikom obimu. Kijino partnerstvo s organizacijom The Ocean Cleanup pokazuje posvećenost ovog brenda pozitivnom uticaju. Inicijative poput ove u potpunosti se slažu s Kijinom tranzicijom u pružaoca održivih rješenja mobilnosti i našom strategijom Plan S, kojom uzimamo u obzir potrebe naših klijenata i zaštitu životne sredine."

 


Nisha Bakker, direktorica partnerstava organizacije The Ocean Cleanup, rekla je: "Ova rekordna količina označava kraj sistema 002 i to je odlična platforma za uvođenje sistema 03. Napredujemo korak po korak i vjerujemo da sistem 03 predstavlja odgovarajuću veličinu koja je potrebna za povećanje i širenje našeg čišćenja na najekonomičniji način. Nakon sistema 03 namjeravamo uspostaviti flotu sistema koji će zajedno biti sposobni svakih pet godina odstraniti 50 posto GPGP-a. Ali to ne možemo uraditi sami. Posvećeni i ugledni partneri, pogotovo naš globalni partner Kia, i dalje su od ključnog značaja za to da The Ocean Cleanup ostvari naše zajedničke ambicije o okeanima bez plastike."

Datum objave: 28/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook