Naslovna > Vijesti > Samovozeća vozila ponovo na ulicama

Uber

Samovozeća vozila ponovo na ulicama

Nakon saobraćajne nesreće koju je tokom testiranja izazvalo Uberovo autonomno vozilo u martu ove godine, testiranje je privremeno obustavljeno, međutim ovi automobili su se sada ponovo našli na ulicama...

U Arizoni je samovozeće vozilo ove godine prilikom testiranja usmrtilo pješaka, nakon čega je testiranje na gradskim ulicama privremeno obustavljeno, ali ova kompanija tvrdi da se njihovi samovozeći automobili sada vraćaju na ulice Pitsburga, a zatim i San Franciska i Toronta, ali uz određene restrikcije. Uvedene su određene promjene u odnosu na ranije testove, pa su vozila sada mnogo bezbjednija za ostale učesnike u saobraćaju. Uber je dobio odobrenje od Ministarstva saobraćaja Pensilvanije da nastavi ranije prekinute testove na ulicama Pitsburga. Ipak, dozvola je ograničena samo na vožnju jednim manjim dijelom gradskog područja, radnim danim i po dnevnoj svetlosti, jer se nesreća koju je izazvalo Uberovo vozilo, desila u noćnim uslovima vožnje.
U testnom automobilu na mjestu vozača nalazio se operater koji je imao zadatak da nadgleda autonomnu vožnju i interveniše u slučaju opasnosti ili drugih nepredviđenih okolnosti, ali on to nije učinio, istragom je utvređeno da je za to vrijeme gledao seriju na lap topu. Od sada će u test vozilima sve vrijeme sjedeti dvije osobe, na mjestu vozača i suvozača, koje će se smjenjivati na svaka 4 sata za upravljačem kako bi nadzirale autonomnu vožnju. Ranije je vožnju nadgledala samo jedna osoba, u smjeni koja je trajala 8-10 sati. Još jedna značajna novina koja treba da doprinese povećanju bezbednosti tokom test vožnji je ograničenje maksimalne brzine samovozećih Uber automobila na 40 km/h.

 

Datum objave: 26/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook