Naslovna > Auto moto sport > Sébastien Ogier slavio nakon dramatične završnice relija

WRC u Hrvatskoj

Sébastien Ogier slavio nakon dramatične završnice relija

Ova pobjeda takođe je označila njegov 100. podijum u Svjetskom reli šampionatu, dodatno naglašavajući njegov status jednog od najboljih vozača u istoriji ovog sporta...

Nakon izvanredne vožnje u nedjelju, tokom koje je "skočio" s trećeg na prvo mjesto, francuski vozač Sébastien Ogier zasluženo je osvojio dramatičan reli u Hrvatskoj, koji se održava kao dio Svjetskog reli šampionata (WRC). Ogier je iznenadio pobjedom, dok su Thierry Neuville i Elfyn Evans doživjeli razočarenje i napustili Hrvatsku slomljenih srca. Tokom tri dana intenzivnog takmičenja na spektakularnim putevima oko Zagreba, izgledalo je kao da će pobjednik biti odlučen u direktnom duelu između Neuvillea u Hyundaiju i20 N i Evansa u Toyoti GR Yaris. Prije druge etape posljednjeg dana relija, razlika između njih bila je svega 2,6 sekundi, ali tada se sve promijenilo.

 

 

 


U trenutku kada je još uvijek bio vodeći, Neuville je prebrzo ušao u lijevi zavoj, izgubio kontrolu nad vozilom, skliznuo sa staze i udario u drvo. Taj udarac oštetio je zadnje aerodinamičke komponente njegovog Hyundaija, što ga je usporilo gotovo 25 sekundi. Ne znajući za Neuvilleovu nesreću, Evans je napravio vlastitu grešku na istom dijelu staze, krivo procijenivši desni zavoj, što je rezultiralo okretanjem vozila. Potrebno mu je bilo 20 sekundi da se vrati u pravilan smjer. Te greške otvorile su put Ogieru, koji je od prve etape u petak ujutro bio na trećem mjestu, da preuzme vodstvo s prednošću od 9,1 sekundu uoči posljednje dvije etape. Ogier je, za razliku od svojih konkurenata, vozio bez greške i zadržao svog timskog kolegu Evansa iz Toyote iza sebe. Time je osigurao svoju drugu WRC pobjedu u Hrvatskoj s konačnom prednošću od 9,7 sekundi.

 


Toyotina dvostruka pobjeda dodatno je povećala vodstvo japanskog brenda u poretku konstruktora, sada s prednošću od sedam bodova ispred Hyundaija. No, situacija nije beznadežna ni za Neuvillea, koji je uprkos oštećenjima uspio dovesti svoj automobil do cilja i osvojiti treće mjesto, sa 36,1 sekundi zaostatka za Evansom. Sa 18 bodova koje je zaradio zahvaljujući vodstvu u subotu naveče, Neuville je zadržao svoju prednost u poretku vozača. Sada vodi sa šest bodova ispred Evansa, nakon četvrtog relija od ukupno 13 u kalendaru WRC-a. Ott Tänak se suočio s opasnom situacijom u 18. etapi kada se njegov Hyundai pri velikoj brzini popeo na nasip. Estonski vozač je brzo povratio kontrolu i nastavio vožnju, osiguravši četvrto mjesto. U početku je bio pod pritiskom Adriena Fourmauxa iz M-Sport Forda, ali je Fourmaux doživio pad u poretku nakon što je oštetio upravljački sistem svoje Pume, udarivši u marker na istoj etapi gdje su Neuville i Evans imali problema.

 


Takamoto Katsuta osvojio je maksimalnih sedam bodova postignuvši najbolji rezultat tokom Super nedjelje, što ga je dovelo do petog mjesta u ukupnom poretku s Toyotom, iskoristivši Fourmauxove probleme. Andreas Mikkelsen i Grégoire Munster zauzeli su šesto i sedmo mjesto, dok su vozači Rally2 klase Nikolay Gryazin, Yohan Rossel i Sami Pajari kompletirali top 10. Svjetski reli šampionat (WRC) sljedeći mjesec prelazi na šljakaste puteve, sa petim relijem sezone u Portugalu, koji se održava od 9. do 12. maja. Sjedište ovog relija biće u Matosinhosu, gdje će se vozači suočiti s izazovnim stazama u narednoj rundi šampionata.

Datum objave: 23/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook