Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Sedamdeseto izdanje otvorio predsjednik Kenije

Safari Rally

Sedamdeseto izdanje otvorio predsjednik Kenije

Dugi ravni putevi na kojima bi brzine mogle dostići 200 km/h u suprotnosti su sa kamenitim cestama i dubokim feš-feš pijeskom koji brzinu automobila može smanjiti na nešto više od hodanja. I, da dodatno uzbuđenje, tokom četvorodnevnog susreta predviđaju se grmljavine. Ako su prognostičari tačni, kiša bi mogla pretvoriti suve dijelove u podmukle blatne kupke za nekoliko minuta...

U srijedu, kenijski predsjednik William Ruto posjetio je Naivashi u Keniji kako bi najavio 70. izdanje Safari relija Kenija koje se održava od 22. do 25. juna. Tom prilikom, imao je priliku doživjeti pravo reli iskustvo, a pratio ga je sekretar kabineta za sport Ababu Namwamba. Prvo su posjetili servisni park relija koji se nalazi blizu jezera Naivasha, a zatim je Ruto zauzeo mjesto suvozača u automobilu M-Sport Ford Puma, vozeći se velikom brzinom uz vozača Pierre-Louisa Loubeta. Ruto će se ponovno pridružiti događaju u nedjelju kako bi proslavio s pobjednicima na Hell's Gateu, a njegovo iskustvo vožnje ostavilo ga je oduševljenim.

 

 

 


"Ne znam kako da opišem, to je potpuno ludo", izjavio je Ruto, upirući prstom prema Lubetovoj Pumi. "To je apsolutno ludilo - ali takvo iskustvo se ne zaboravlja. Jurimo punom brzinom, jedva se vidi put, jedva se vidi krivina. Ovi momci su zaista profesionalci, to je avantura koja će promijeniti vaš život." Ruto je istakao uticaj koji Safari reli Kenija ima na Keniju i cijeli kontinent, dodajući: "Nije samo stvar u reli automobilima, vozačima ili timovima za podršku - to je cjelokupni događaj za Keniju. To je karneval, uzbuđenje, slavlje - jednostavno zadivljujuće."

 

 

"Milioni Kenijaca su zaljubljeni u ovo. U petak će nam biti teško zadržati sve na poslu", našalio se Ruto. Akcija je započela u četvrtak popodne u Nairobiju, a vozač koji će biti glavni konkurent za osvajanje titule je trenutni lider prvenstva, Kalle Rovanperä, koji lovi svoju drugu uzastopnu pobjedu na Safari reliju Kenija. Sébastien Ogier, Elfyn Evans i Takamoto Katsuta, koji su prošle godine zajedno zauzeli pozicije 1-2-3-4, vratili su se kako bi se ponovno borili na ovoj rundi relija. Hyundai vozači Thierry Neuville, Esapekka Lappi i Dani Sordo kreću s optimizmom nakon dvostrukog postolja na posljednjoj trci u Italiji, iako Lappi priznaje da ulazi u nepoznato na svom prvom Safari reliju.

 


Ott Tänak, vozač koji trenutno zauzima treće mjesto u poretku bodova, predvodi napad ekipe M-Sport Ford. Estonski vozač udružio se s mladim Francuzom Pierre-Louisom Loubetom, kao i grčkim privatnim vozačem Jourdanom Serderidisom, vozeći identične Puma automobile.

Datum objave: 24/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook