Naslovna > Auto moto sport > Seidl se pridružuje Sauber Grupi kao novi izvršni direktor

F1

Seidl se pridružuje Sauber Grupi kao novi izvršni direktor

McLaren je potvrdio Stellino imenovanje u isto vrijeme kada je najavio Seidlov odlazak, unaprijedivši ga s mjesta izvršnog direktora za trkačku ulogu sa trenutnim efektom. On će odgovarati izvršnom direktoru McLaren Racinga Zaku Brownu...

Andreas Seidl će u januaru napustiti McLaren F1 tim kako bi postao izvršni direktor Sauber grupe, potvrdila je švicarska kompanija. Međutim, on neće imati titulu glavnog u timu, već će umjesto toga pomoći Sauberu da imenuje nekoga ko će preuzeti tu ulogu. McLaren je imenovao Andrea Stellu za novog direktora tima koji će zamijeniti Seidla. Fred Vasseur, čiji je odlazak u Ferrari potvrđen u utorak, bio je i izvršni direktor u timu u Hinwilu. Seidl je očigledan izbor za preuzimanje organizacije koju je kupio Audi prije ulaska njemačkog proizvođača u F1 2026.

 

 

 


Radio je kao inženjer sa timom kada je bio u vlasništvu Saubera, a kasnije je vodio LMP1 projekat Audijeve sestrinske kompanije i najvećeg rivala Porschea. Kao izvršni direktor on će nadgledati Sauberovo tehnološko poslovanje, kao i aktivnosti F1 tima. Kao takav, u stvari, posao predstavlja promociju, a ne samo pomak od McLarena. Alfa Romeo i Williams sada su u potrazi za direktorima timova, a odlazak Josta Capita iz posljednjeg najavljenog je u ponedjeljak. "Sjajno je pridružiti se Sauber grupi od januara," rekao je Seidl. „Ovo je tim sa bogatom istorijom u Formuli 1 i organizacijom koju jako dobro poznajem iz vremena dok sam četiri godine radio i živio u Hinwilu. Jedva čekam da se pridružim timu i radim sa svim kolegama u Sauber Grupi na ambicioznim ciljevima koje smo zajedno postavili.  Želim da se zahvalim Finnu Rausingu i svima u Sauber Grupi na izboru. Radujem se što ću svojim radom vratiti njihovo povjerenje“, rekao je Seidl.

 


Predsjednik Saubera Rausing rekao je: „Izuzetno je zadovoljstvo poželjeti dobrodošlicu Andreasu Seidlu u Hinwil kao izvršnom direktoru Sauber grupe. Andreasovo iskustvo je bez premca i on donosi Sauber grupi jasno razumijevanje onoga što je potrebno za postizanje trajnog uspjeha. On preuzima kompaniju na uzlaznoj putanji i dijeli našu posvećenost održavanju rasta naše organizacije. Radujem se dugogodišnjem zajedničkom uspjehu."
Audi je izdao saopštenje u kojem pozdravlja imenovanje Seidla, pozivajući na "obećavajući izbor" uoči povezivanja sa Sauberom 2026. godine.

Datum objave: 14/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook