Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Senzacionalni Ogier trijumfovao u Keniji

Safari Rally

Senzacionalni Ogier trijumfovao u Keniji

Sébastien Ogier prkosio je ekipi svog timskog kolege Kallea Rovanperäe i osvojio pobjedu za konačan 1-2-3-4 rezultat za Toyota Gazoo Racing na spektakularnom posljednjem danu na Safari Rally Kenya...

Ogier je ostvario svoju treću pobjedu od samo pet startova u ovoj sezoni, ali njegov automobil je gotovo potpuno otkazao u drugoj brzinskoj etapi nedjelje kada je komadić zloglasnog kenijskog feš-feš pijeska izbacio njegov GR Yaris automobil van puta. Francuz se žestoko borio da nadoknadi izgubljeno vrijeme za Rovanperäom, ali je udario u drvo i otkinuo cijela zadnja vrata svog automobila. Nevjerovatno, uspio je da se vrati u trku i na kraju zauzeo najvišu poziciju na pobjedničkom postolju. Međutim, duže popravke u servisu nisu smirile dramu jer su sva četiri tima Yarisa završila pretposljednja zbog problema sa pregrevanjem motora izazvanim prašinom. Ogier, jedan od najviše pogođenih, primijetio je da mu je prednost prije finalne Wolf Power Stagea smanjena na samo 9,2 sekunde. Vožnja osmostrukog svjetskog prvaka ponovo nije bila bez problema, stigao je do cilja sa napuklim vjetrobranskim staklom.

 

 

 


Ogier je uspio da zadrži svoju poziciju i trijumfuje sa razlikom od 6,7 sekundi nakon četiri zahtjevna dana, vodeći Toyotu do druge uzastopne pobjede na Safari reliju. Predsjednik William Ruto je uručio Ogieru i njegovom suvozaču Vincentu Landaisu njihove trofeje, dok su se nalazili na prelijepom pejzažu Hells Gate-a. "Nevjerovatno! Pogledajte ovo, čak sam i na Power Stageu dobio kamen u vjetrobransko staklo. Imali smo mnogo problema sa kojima smo se morali suočiti - moglo je biti udobnije takmičenje u smislu tempa. Bilo je mnogo izazova, ali ipak nosimo trofej kući", izjavio je Ogier. Na drugom mjestu je završio Rovanperä, povećavajući svoju prednost u šampionatu na 37 bodova nakon sedme runde od 13. "Uvijek želite da se borite za pobjedu i dali smo sve od sebe. Bez obzira na sve, osvojili smo dobre bodove za sezonu", rekao je Rovanperä.

 


Nada Takamoto Katsute da će nadmašiti svog timskog kolegu Elfyna Evansa i ostvariti treće postolje na Safari reliju nestala je kada je hibridna jedinica u njegovom automobilu prestala da radi, što je umanjilo njegove vitalne performanse. Katsuta se morao zadovoljiti četvrtim mjestom u ukupnom poretku, sa zaostatkom od 25,3 sekunde za Velšaninom. Dani Sordo je uspio da prebrodi kvar servo upravljača u SS16 i na kraju je završio peti za Hyundai Motorsport, koji sada zaostaje za Toyotom za 42 boda u trci za naslov proizvođača. Raniji pretendent za postolje, Esapekka Lappi, značajno je pao na tabeli nakon što su ga mučili problemi sa mjenjačem u njegovom i20 N automobilu, dok je Thierry Neuville, koji se oporavljao od kvara vješanja u petak, uspio samo da osvoji osmo mjesto.

 


Problemi sa gumama ranije tokom relija sprečili su vozače M-Sporta Ford Puma, Otta Tänaka i Pierre-Louisa Loubeta, da naprave bilo kakav značajan napredak. Završili su na šestom i sedmom mjestu, redom. Kajetan Kajetanowicz, osmoplasirani takmičar, osigurao je svoju drugu WRC2 pobjedu u Keniji vozeći Škodu Fabiju Rally2 Evo. Oliver Solberg nije bio uključen u trku za osvajanje bodova u podršci kategoriji, ali je završio na devetom mjestu u ukupnom poretku, dok je Martin Prokop bio među deset najboljih. FIA Svetsko prvenstvo u reliju se vraća u Evropu sljedećeg meseca, kada će brze makadamske staze na reliju Estonija biti domaćin osme runde, od 20. do 23. jula.

Datum objave: 28/06/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook