Naslovna > Automobili > BMW > Serija 5 > Serija 5 sa novim pogonom

BMW Serije 5

Serija 5 sa novim pogonom

BMW nadopunjuje svoju seriju 5 sa prvom 48V blagom hibridnom opcijom motora, koji će se pojaviti u modelima proizvedenim od novembra nadalje.

Sistem za povećanje efikasnosti elektrificiraće model 520d u obe varijante, limuzini i toureru, te u obe verzije, s pogonom na zadnjim točkovima i xDrive-u. Kao i obično, 48V starter generator povezuje se s drugom baterijom, akumulirajući energiju skupljenu tokom kočenja ili kotrljanja koja se može koristiti za stvaranje dodatne pogonske snage i napajanje električnih sistema automobila. Omogućavajući neometan rad zaustavljanja i potpuno isključivanje motora pri kotrljanju, dolazi do dodatnog izvora energije, za koju BMW tvrdi da "ubrizgava dodatnu dozu dinamike" pod punim ubrzanjem.

 

BMW tvrdi da je dobijeno poboljšanje uštede goriva za gotovo 10% za blago-hibridni pogonski sklop, što znači da će 520d u limuzini sa zadnjim pogonom oko 3 litre na 100km u kombinaciji, a emituje 108 g/km CO2. Inače, BMW je predstavio spojnicu za prikolice za svoj plug-in hibridni model serije 3 i 5, koje imaju maksimalnu nosivost od 750 kg. Tu je i novi M Performance paket za M135i xDrive, koji nudi i vizualna poboljšanja, uključujući sjajne crne vanjske detalje i smanjenje težine od 10 kg. To se prije svega postiže laganim 18-inčnim M naplacima. Nova opcija s karbonskim krovom sada je dostupna i u seriji 8, dok će se dodatne mogućnosti opreme za X5, X6 i X7 predstaviti prije kraja godine.

Datum objave: 24/09/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook