Naslovna > Automobili > Toyota > Land Cruiser > Šesta generacija stiže na američko tržište

Toyota 4Runner

Šesta generacija stiže na američko tržište

Unutrašnjost dijeli sa novom Tacomom, uključujući izbor standardnog 8,0-inčnog infotainment ekrana ili opcionog 14,0-inčnog ekrana. Oba koriste Toyotin najnoviji softver, koji je poboljšan u odnosu na prethodne generacije...

4Runner je dio Toyotine palete već više od četiri decenije, a tokom jeseni nova generacija ovog modela stiže u prodaju na američkom tržištu za modelsku godinu 2025. Šesta generacija Toyote 4Runner koristi TNGA-F arhitekturu, pri čemu novi model dijeli mnogo sa najnovijim pikapom srednje veličine Tacoma, uključujući i pogonske agregate. Toyotin sveprisutni 2,4 litarski četvorocilindarski turbo motor biće postavljen ispod poklopca motora svih verzija novog 4Runnera. Standardna i-Force verzija isporučuje 278 KS, dok hibridni i-Force Max dodaje električni motor i nikl-metal hidridnu bateriju od 1,87 kWh za ukupno 326 KS i 630 Nm obrtnog momenta. Obje opcije dolaze sa osmostepenim automatskim mjenjačem, a kao i ranije, kupci mogu izabrati sistem sa pogonom na zadnje ili pogon na sva četiri točka. Verzije sa 4x4 pogonom dobijaju Toyotin sistem aktivne kontrole proklizavanja koji pomaže u raspodjeli obrtnog momenta na točkove sa najvećim prianjanjem. Te varijante imaju i automatski diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

 

 

 


Međuosovinsko rastojanje novog modela je povećano za 60 mm, dok je ukupna dužina povećana za 119 mm u poređenju sa starim modelom. Duži prepusti znače da su uglovi prilaza i odlaska blago smanjeni za novi 4Runner na 32 odnosno 24 stepena u poređenju sa 33 i 26 stepeni za prethodnu generaciju sa pogonom na sva četiri točka. Kao i drugi Toyotini terenci i većina konkurenata koji su lansirani posljednjih godina, 4Runner dobija Multi-Terrain Select sistem koji omogućava vozaču da odabere režime koji su optimizovani za tip površine po kojoj se vozi. Dizajn dijeli snažnu porodičnu sličnost sa novom Tacomom, ali ima i detalje inspirisane ranim generacijama. Staklo na vratima prtljažnika se može spustiti, kao što je bio slučaj u prethodnim generacijama, omogućavajući smještaj dužim predmetima (kao što su daske za surfovanje).

 


Unutrašnjost dijeli sa novom Tacomom, uključujući izbor standardnog 8,0-inčnog infotainment ekrana ili opcionog 14,0-inčnog ekrana. Oba koriste Toyotin najnoviji softver koji je poboljšan u odnosu na prethodne generacije. Toyotin paket pomoći vozaču Safety Sense 3.0 je standardan kao i na svim drugim novim modelima, a to uključuje praćenje mrtvog ugla, radarski prilagodljivi tempomat, pomoć pri zadržavanju trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova i proaktivnu pomoć u vožnji. Pored svih uobičajenih paketa opreme koji se nalaze na Toyotinim kamionetima i SUV-ovima, 4Runner nudi i novu opremu Trailhunter. Trailhunter, između ostalog, uključuje nove amortizere, 33-inčne Toyo Open Country gume za sve terene, povišeni klirens, zaštitne elemente, krovni prtljažnik i masku u boji bronze.

Datum objave: 10/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook