Naslovna > Vijesti > Sigurnost na prvom mjestu

Range Rover Evoque

Sigurnost na prvom mjestu

Kada je riječ o sigurnosti Range Rover je uz Evoque ponudio sve najsavremenije sisteme koji su mu trenutno na raspolaganju...

Britanski proizvođač za Evoque je spremio opsežan paket pasivnih i aktivnih sigurnosnih sistema, kojima je pridružio i najsavremenije sisteme asistencije u vožnji. Krajnji rezultat je maksimalnih pet zvjezdica dobijenih na Euro Ncap testu sigurnosti, te status jednog od najsigurnijih modela u klasi. U slučaju najgoreg vozač i putnici u Evoqueu mogu računati na pomoć standardnih prednjih i dodatnih vazdušnih jastuka, koji im štite koljena i noge. Za amortizaciju bočnih udara su zadužene vazdušne zavjese i jastuci. Bitan doprinos ukupnoj pasivnoj sigurnosti daje i snažna konstrukcija automobila, sa pažljivo projektivanim deformacionim zonama. Kada je riječ o aktivnoj sigurnosti, Britanci u prvi plan stavljaju elektronski upravljivi 4x4 pogon, koji omogućava optimalno prianjanje u najzahtjevnijim uslovima za vožnju. Spisak elektronskih sistema čiji primarni zadatak je da podignu nivo sigurnosti u vožnji na najviši nivo je dugačak. Na prvom mjestu nalazi se DSC koji održava dinamičku stabilnost automobila, tako što utiče na rad motora i raspodjelu obrtnog momenata između točkova.

 

Njemu se pridružuje i ABS, koji onemogućava blokadu točkova kod kočenja, a tu je i EBD sistem elektronske raspodjele kočione sile. Evoque ima i ETC sistem za finu kontrolu trakcije točkova, koji onemogućava nekontrolisano proklizavanje i zanošenje. CBC ima zadatak da upotrebom kočnica fino dozira brzinu okretanja točkova i da održi najviši mogući stepen stabilnosti pri vožnji kroz krivine, dok RSC koji je integrisan u CBC onemogućava prevrtanje vozila. Zahvaljujući Emergency Brake Assist sistemu vozač može da računa na automatsko kočenje u slučaju opasnosti. On munjevito priprema kočnice za najsnažnije moguće djelovanje, te ih aktivira automatski ako to postane nužno i zaustavlja vozilo, u rasponu brzine od 5 do 80 km/h. On pomaže i kod izbjegavanja sudara sa pješacima i biciklistima u rasponu brzine od 5 do 60 km/h. Za sprečavanje frontalnog sudara na brzinama u rasponu od 10 do 160 km/h zadužen je High Speed Emergency Braking sistem. Svoj doprinos sigurnosti daje i sistem nadzornih kamera, koji pokriva 360 stepeni oko vozila, a veoma korisni su i adaptivni tempomat i limitator brzine, te Driver Condition Monitor koji otkriva vozačev umor. Evoque ima i sistem za nadzor putanje u traci, sa mogućnošću automatske korekcije iste, a tu su i nadzor „mrtvog ugla“, te parking asistent sa mogućnošću automatskog parkiranja. U sigurnosne sisteme ubraja se inovativni digitalni unutrašnji retrovozor, koji koristi zadnju kameru za vizuelni nadzor prostora iza vozila, te sistem koji sprečava sudar s ostalim učesnicima u saobraćaju prilikom izlaska unazad sa parkinga. 

Datum objave: 15/04/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook