Naslovna > Vijesti > Sistem ISA obavezan od 2022. godine

Ograničenje brzine

Sistem ISA obavezan od 2022. godine

Kako bi stali na kraj bahatim vozačima, Evropski savjet za bezbjednost saobraćaja je predložio da se uvede obavezan sistem za ograničenje brzine u vozilima...

ISA bi trebao da onemogući vozačima da voze brže nego što je to dozvoljeno, a odluka o obaveznom uvođenju ovog sistema u novim vozilima stupiće na snagu od 2022. godine, na prijedlog Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja. Oni smatraju da će ovo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda na području Evrope za čak 30%, odnosno prema procjenama ETSC-a za 15 godina, broj poginulih na evropskim putevima bi se smanjio za 25.000.


Intelligent Speed Assistance (ISA) koristiće GPS podatke i postojeći sistem za "čitanje" saobraćajnih znakova kako bi u skladu sa ograničenjem brzine na određenoj dionici ograničio snagu motora i brzinu automobila. Prema navodima ETSC, ovaj sistem bi u početku primjene imao opciju da može da se isključi po želji vozača, kako bi se javnost postepeno pripremila na korišćenje novog uređaja, ali bi kasnije postao obavezan.

Datum objave: 02/04/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook