Naslovna > Vijesti > Sistem za detekciju pješaka

Nove mogućnosti Honde

Sistem za detekciju pješaka

Odlučila je da poboljšava svoju „smart kar“ tehnologiju sa sistemom koji može detektovati pješake i vozila koja se nalaze u blizini.

Hondin Sensing sistem može automatski detektovati automobile i pješake, upozoriti vozača na potencijalnu opasnost i aktivirati kočnice kada je neophodno. Sistem daje vozaču niz upozorenja i predlaže „popravne“ radnje u različitim situacijama. Na primjer, ako vozilo krene nekom ulicom, a sistem očita opasnost od sudara, automatski će zaustaviti vozilo ili će upravljač početi da vibrira. Osim takvih znakova upozorenja, sistem može emitovati i zvučna te vizuelna upozorenja.

 


Honda Sensing sistem koristi dvije tehnologije – milimeter-vejv radar unutar „maske“ automobila i monokular kameru unutar vjetrobranskog stakla, a cilj im je pratiti kretanja ljudi i automobila u okolini. Kamera može detektovati objekte koje smatra nekom vrstom prijetnje čak i do 60 metara udaljenosti od automobila. Radar i kamera mogu uočiti pješake koji hodaju pokraj ceste te upozoriti vozača kada je sudar neizbježan okretanjem upravljača u suprotnom smjeru kako bi se izbjegla nesreća. Ovom se tehnologijom nastoji minimalizovati broj sudara i na kraju svesti taj broj na nula nesreća koje se događaju na cesti.

 


Ideja o mogućnosti sigurne vožnje bez opasnosti od sudara i ostalih opasnosti koje vrebaju na cesti zasigurno je privlačna, pa tako je i ova tehnologija dobrodošla. Međutim, moramo se zapitati koliko je ta tehnologija zaista razvijena i koja su njena ograničenja, a prije svega potrebno je naglasiti kako nijedna tehnologija ne može zamijeniti vozača i njegovu pažljivu i odgovornu vožnju!

Datum objave: 29/10/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook