Naslovna > Vijesti > Škoda predstavila novi model

Superb treće generacije

Škoda predstavila novi model

Ove godine na 85. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi Škoda je predstavila svoju treću generaciju top limuzine …

Prema riječima čelnika Škode ovo je do sada najbolji superb koji je napravljen u ovoj fabrici. Nadmašio je sve modele kada je riječ o kvalitetu ali i sadržajima. Iako se očekivalo da će novi superb biti dosta atraktivniji ipak je došao malo konzervativniji. Za razliku od prethodnika superb treće generacije ima moderniji i skladniji dizajn, naročito kada je riječ o zadnjem dijelu vozila.

 

Naglasak se stavlja i na njegovu komfornost, luksuz i prostranost, pa tako ima više prostora od aktuelnog modela, naročito za odlaganje prtljaga jer mu je zapremina prtžljažnika povećana  za 30 litara, tj. na 625 litara. U odnosu na prethodu verziju, međuosovinsko rastojanje je poraslo za 80 mm, sada je raspon između prednje i zadnje osovine 2.841 mm, dok je prednji prepust kraći za 61 mm. Širina u kabini je u nivou laktova vozača i suvozača, a veća je za 39 mm, dok je kod putnika na zadnjim sjedištima povećana za čak 69 mm.

 

Ponuda motora obuhvata osam pogonskih agregata. Kada je riječ o benzincima, na raspolaganju su turbo punjene jedinice zapremine 1.4, 1.8 i 2.0 litara, raspona od 125 do 280 KS. Kupcima će biti dostupni i 1.6 i 2.0 litarski turbo dizelaši. U Škodi kažu da će najekonomičnija verzija biti, dizelaš Superb GreenLine, koji u prosjeku trošiti 3,7 l/100 km i emitovati će samo 95 g CO2 po pređenom kilometru.

 

Svi kupci koji se odluče za ovaj automobil moći će u dodatnoj opremi da izaberu zanimljiv moment, a to je mogućnost otvaranja prtljažnika pomoću senzora. Dovoljno je pomjeriti stopalo ispod zadnjeg branika iprtljažnik će se automatski otvoriti, što je naročito korisno ako su vam obje ruke zauzete ili kada je zadnji dio vozila previše zaprljan.

 

Datum objave: 09/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook