Naslovna > Vijesti > Škoda Trekka- terenac za koji niste znali da postoji

Škoda

Škoda Trekka- terenac za koji niste znali da postoji

Škoda kao uspješan član Volkswagen grupacije nedavno je predstavila Kdiaq. Ali i prije Kodiaqa Škoda je proizvodila velike terence.

Model Trekka u proizvodnju je ušao 2. decembra sada već daleke 1966. godine. Baš zbog vrijednog jubileja 50 godina od početka proizvodnje i pišemo o njemu. Interesantno je da je proizvodnja počela na Novom Zelandu. Poslije šest godina proizvodnje iz fabrike je izašlo 3.000 primjeraka.
Svi se pitaju zašto je Škoda pokrenula proizvodnju usred Tihog okeana? Razlog leži u činjenici što su na taj način izbjegnuti visoki carinski nameti za tamošnje kupce. U principu prvi kontakt sa Novim Zelandom škoda je ostvarila 1956. godine preko lokalnog uvoznika automobila.

 


Trenac Trekka bio je sposoban za savladavanje teških terena kakvih na Novom Zelandu ne nedostaje.
Kupcima su se nudile razne verzije opreme i međuosovinskog razmaka. Unutrašnjost je mogla primiti od 2 do 8 putnika što je ovisilo o odabranoj konfiguraciji. Ispod prednjeg poklopca nalazio je 1.2 litreni benzinac sa 46 KS. Snaga se na podlogu prenosila preko manuelnog mjenjača sa 4 stepena prenosa. Maksimalna brzina bila je 110 km/h dok je prosječna potrošnja iznosila 11 litara.

Datum objave: 05/12/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook