Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Školarci pokazali znanje, vozači provjerili ispravnost vozila

AMS RS

Školarci pokazali znanje, vozači provjerili ispravnost vozila

AMS RS u aprilu organizovao i sproveo niz preventivnih i obrazovnih akcija, od školskog takmičenja do provjere tehničke ispravnosti vozila i pravilne upotrebe bezbjednosnog pojasa. Osnovni cilj - povećati bezbjednost svih učesnika u saobraćaju...

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i 36 Auto-moto društava (AMD) su sredinom aprila u 17 gradova i opština organizovali i sproveli kvalifikacione ispite za tradicionalno republičko saobraćajno-obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola pod nazivom „Djeca u saobraćaju 2016“. U okviru takmičenja učešće je uzelo 218 ekipa i 872 učenika. Oni se takmiče u dvije discipline, poznavanju pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju, što je teoretski dio ispita i vožnji na poligonu spretnosti, kao praktičnom dijelu - kazao je Perica Pećanac, portparol AMS RS.

 

On je podsjetio da u okviru takmičenja „Djeca u saobraćaju 2016“ učestvuju ekipe sastavljene od četiri učenika, dva dječaka i dvije djevojčice. Takmičenje je uvršteno Kalendar takmičenja Republičkog pedagoškog zavoda za 2015/2016. godinu. Finalno saobraćajno-obrazovno takmičenje „Djeca u saobraćaju 2016“ održava se 26. i 27. maja 2016. godine u Banji Vrućici kod Teslića.

 

AMS RS i AMD su u okviru preventivne akcije „Vozilo nakon zimskih uslova 2016“ u Banjoj Luci, Prijedoru, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Laktašima omogućili svim vlasnicima vozila besplatan tehnički pregled svjetala, kočnica, upravljača i amortizera. Akcija „Vozilo nakon zimskih uslova 2016“ sprovedena je u saradnji sa Ministarstvima saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i Agencijom za bezbjednost saobraćaja. Auto-moto savez RS je u aprilu pokrenuo i novu republičku preventivnu kampanju pod nazivom „Veži se zbog onih koje voliš“, u okviru koje će u svim Domovima zdravlja u RS biti postavljeni info-graf obrazovni panoi na kojima su navedena uputstva za pravilno korištenje bezbjednosnih pojasa i dječjih auto sjedalica.

 

AMS RS već šesnaestu godinu zaredom sprovodi akciju koja ima za cilj da se skrene pažnja na značaj upotrebe bezbjednosnog pojasa. U okviru nje pokušavamo da objasnimo našim građanima da vezanje pojasa u gradskoj vožnji nije ništa manje bitno nego što je to kada se voze magistralnim ili auto-putevima. Nažalost, uprkos svim našim apelima, ni u jednoj u proteklih 16 godina nije postignut cilj da pojaseve veže više od 50 odsto vozača - izjavio je generalni sekretar AMS RS Ranko Babić.

 

Akcija „Veži se zbog onih koje voliš“ realizuje se u saradnji Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS i AMD, te lokalnih zajednica. Aprilske aktivnosti AMS RS i lokalnih AMD zaokružene su u Gacku i Nevesinju, predavanjima na temu „Mladi kao rizična grupa u saobraćaju“ organizovanim za učenike trećih i četvrtih razreda. U okviru predavanja održane su i pokazne vježbe sa takozvanim „pijanim naočarima“, koje simuliraju uticaj alkohola na organizam čovjeka. Osnovci iz Nevesinja imali su priliku da pogledaju i saobraćajno-obrazovnu predstavu „Mirka“.

Datum objave: 25/05/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook