Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Smanjena isporuka novih automobila

Njemačka

Smanjena isporuka novih automobila

Tržište automobila najmoćnije države u Evropskoj Uniji trenutno prolazi kroz krizu, kao što je slučaj i sa drugim zemljama sa starog kontinenta...

Tijelo u čijoj su nadležnosti pitanja transporta na saveznom nivou ove države (KBA) iznijelo je zvanične podatke o broju novo-registrovanih automobila za period prošlog mjeseca. Tako je u septembru vlasnike pronašlo tačno 192.972 nova automobila, što je za oko četvrtinu manje u odnosu na isti period prošle 2020. godine, ili precizno pad od 25,7%. Trend pada isporuke novih vozila zabilježen je i tokom ljeta, tačnije u julu i avgustu, međutim nije riječ o ovako radikalnom padu kao što je slučaj u septembru.

 

 

 

 

 


Naravno kriza njemačkog tržišta vezuje se ga globalnu nestašicu čipova i drugih elektronskih postavki, zbog čega ispaštaju i druga tržišta. Govoreći o učinku konkretnih proizvođača, najveći pad u odnosu na prošli septembar zabilježio je američki Ford, čija je prodaja pala za nešto više od 50%, u stopu ga slijedi domaći Mercedes-Benz sa padom od gotovo 50%. Drugi njemački proizvođači Volkswagen i BMW su prošli nešto „bolje“, pa njihovi padovi redom iznose 23,3 i 18,7%. Opel može biti zadovoljan blagim, neznatnim minusom od 1,2%, dok je Porsche ostvario bolji učinak za 3%, a najveći dobitnik u septembru je Smart sa ostvarenim plusom od fenomenalnih 23%. Za razliku od automobila sa SUS motorima, električna i hibridna vozila su sve više popularnija, što pokazuje i ovaj primjer. Tako je broj isporučenih novih električnih modela u septembru porastao za 58,8% što znači da je 33,655 novih e-automobila pronašlo vlasnike. Takođe tržišni udio prodaje ovih vozila porastao je na 17,1%, a najuspješniji proizvođač je, ramumljivo može se reći, Tesla. Priključni hibridi i regularni hibridi, takođe bilježe rast prodaje od 13,5 te 30,5%, čime je jasno vidljiv trend postepene elektrifikacije.

Datum objave: 06/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook