Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Smanjena proizvodnja fabrike u Volfzburgu

Volkswagen

Smanjena proizvodnja fabrike u Volfzburgu

Više nije novost, niti tajna da je industrija proizvodnje automobila trenutno u blagoj krizi, uzrokovanoj globalnom pandemijom, i nestašicom određenih materijala, tako ni njemački gigant nije ostao imun na ove okolnosti...

Glavna fabrika u Volfzburgu, gdje se nalazi i centrala jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila Volkswagena, u prva tri kvartala ove godine bilježi istorijski najmanje rezultate proizvodnje, kako javljaju izvori iz ove kompanije. Naime u pogonima ove tvornice za prvih 9 mjeseci sastavljeno je „svega“ 300 hiljada automobila, što su najmanji rezultati još od poslijeratnog perioda i 1958. godine. Ovaj iznos je i više od duplo manji u odnosu na period neposredno prije pojave epidemije virusa. Dakle period prije globalne pandemije bio je vrhunac, kada je riječ o efikasnosti proizvodnje u ovoj tvornici, sa godišnjim prosjekom do oko 780.000 sklopljenih vozila, kao što su popularni Golf i drugi modeli ovog brenda.

 

 

 

 

 

Ambicije su bile velike, a planovi rukovodstva kompanije ciljali su magičnu brojku od 1 milion napravljenih automobila u jednoj godini, što je djelovalo i veoma dostižno, međutim nepredviđene okolnosti su srušile ovaj plan. Kako navodi isti izvor uzrok ovome je smanjena ponuda i nestašica mikročipova i poluprovodnika, koji su od velike važnosti za proizvodnju savremenih automobila. Takođe jedan od uzroka je i smanjena kupovna moć većine potencijalnih kupaca, uzrokovana krizom epidemije COVID 19 virusa. Međutim potrebno je povećati i samu efikasnost proizvodnog procesa, te smanjiti vrijeme potrebno za proizvodnju jednog vozila. Ukoliko se ove stvari isprave na vrijeme, biće spriječeni eventualni nepopularni potezi gašenja radnih mjesta.

Datum objave: 21/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook