Naslovna > Vijesti > Snažne ambicije švedskog proizvođača

Novi Volvo XC70 D5 AWD dobio vrhunske ocjene švedske policije

Snažne ambicije švedskog proizvođača

Volvo trenutno prodaje između 500 i 600 policijskih vozila godišnje. Većina ih se proda u „rodnoj“ Švedskoj, gdje Volvo drži gotovo 90 posto ukupnog tržišta policijskih vozila, a dobra prodaja se bilježi i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji i Švicarskoj...

Razvojem nove, specijalne šasije za policijska vozila, Volvo pokazuje snažne ambicije na globalnom tržištu namjenskih policijskih vozila, te cilja na povećanje prodaje svojih policijskih vozila širom svijeta. Kvalitetu nove šasije, nedavno je pohvalila i švedska policija, proglasivši Volvo XC70 D5 AWD modelske 2014. godine, najboljim vozilom u floti sa ukupnom ocjenom devet od deset.

 

„Švedska policija ima neke od najoštrijih kriterija prilikom nabavke policijskih vozila, a Volvo XC70 D5 AWD je najbolji policijski automobil koji smo ikad ponudili. Stoga vidimo čistu šansu da povećamo prodajne rezultate na brojnim tržištima, kako postojećim, tako i potpuno novim.“ - izjavio je Ulf Rydne, poslovni menadžer komercijalnih vozila pri Volvo odjelu za posebna vozila i dodatke, gdje se i stvaraju Volvo policijska vozila.

 

Volvo trenutno prodaje između 500 i 600 policijskih vozila godišnje. Većina ih se proda u „rodnoj“ Švedskoj, gdje Volvo drži gotovo 90 posto ukupnog tržišta policijskih vozila, a dobra prodaja se bilježi i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji i Švicarskoj. „Sa našim novim modelima modelske 2014. godine, koji posjeduju i novu specijalnu šasiju, uvjereni smo da ćemo u sljedećim godinama udvostručiti prodaju. Već sad smo u pregovorima sa dvanaest policijskih službi širom planete, od kojih je sedam u Evropi, dvije u Americi, te tri u Aziji. No, tu ćemo listu zasigurno dodatno proširiti.“ - kaže Ulf Rydne.

 

Volvo će nastaviti sa ponudom potpuno opremljenih policijskih vozila kao i dosad. No, nova šasija nudi mogućnost ponude „baznog“ vozila, koje lokalne policijske službe mogu opremiti u skladu sa specifičnim potrebama. Ovaj pristup čini Volvo policijska vozila atraktivnijim za širi krug kupaca, kako cijenom, tako i kvalitetom.

 

Nova šasija za policijska vozila izmjenjena je u brojnim aspektima, kao što su novi stabilizatori, amortizeri i opruge. Vozila se podvrgavaju opsežnim testiranjima na različitim podlogama, tačnije testira im se brzina na njemačkim autocestama, izdržljivost na zasnježenim cestama na sjeveru Švedske, kao i zahtjevna vožnja u vrućoj Španiji. Volvo je jedan od tek nekolicine automobilskih proizvođača, koji je razvio posebnu šasiju, isključivo za policijska vozila.

 

„Na razvoju nove šasije, radimo gotovo godinu sana. Shvatili smo da je to neophodno. Težina policijskih vozila se povećala, što zahtijeva čvrstu osnovu. Osim toga, policijski službenici žele vozila koja se ponašaju predvidljivo. Zbog svega toga, naša policijska vozila razvijamo u uskoj saradnji sa predstavnicima švedske policije. Tako dobijamo vrijedne povratne informacije iz prve ruke.“ - tvrdi Ulf Rydne.

Datum objave: 20/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook