Naslovna > Vijesti > Spremni za osvajanje kupaca

Stigao i Volvo V60 Polestar

Spremni za osvajanje kupaca

Automobil se bazira na posljednjoj generaciji modela Volvo S60/V60 i označava proširenje modelske ponude Polestara...

Novi Volvo S60 Polestar  i V60 Polestar spremni su u 2014. godini osvojiti kupce na četiri kontinenta širom svijeta. Među zemljama u kojima će sjajni švedski dvojac biti dostupan su Kanada, Holandija, Japan, Švedska, Švicarska, Velika Vritanija i SAD, dok će dostupnost na ostalim tržištima, kao i proizvodne brojke biti objavljeni sljedeće godine.

 

„S ponosom predstavljamo S60 i V60 Polestar modele. To su automobili razvijeni za one koji dijele našu strast da je užitak vožnje jako bitan i da bi istinski vozački automobil morao biti zabavan za vožnju tokom čitave godine, na svim cestama i u svim vremenskim uslovima. To je smisao vozačkog automobila za svakodevnicu. Sa predstavljanjem V60 Polestar modela, nastavljamo sa tradicijom stvaranja brzih Volvo karavana, kao što je trkaći 850 BTCC.“ - izjavio je Christian Dahl, direktor kompanije Polestar.

 

„Naša saradnja sa Polestar traje već dvije decenije i zaista je pohvalno vidjeti kako Polestar koristi svoje iskustvo sa motorsport takmičenja da stvori uzbudljiv cestovni automobil.“ - izjavio je Derek Crabb, Motorsport direktor pri Volvo Car grupaciji (Volvo automobili).

 

„Sjajno je vidjeti način na koji Polestar kombinuje naglašeno sportski nivo naših automobila uz zadržavanje originalnog servisnog programa, vrhunske sigurnosti i umjerene potrošnje. Kupci ovih automobila dobijaju najbolje i od Volva i od Polestara.“ - rekao je Alain Visser, stariji potpredsjednik odjela za marketing, prodaju i brigu o kupcima pr Volvo Cars kompaniji.

 

Cjelogodišnje performanse

Automobil se bazira na posljednjoj generaciji modela Volvo S60/V60 i označava proširenje modelske ponude Polestara. Razvoj automobila trajao je nekoliko godina uz proučavanje modela C30, S60 Concept i australijskog S60 Polestar modela i uz hiljade razvojnih kilometara po zavojitim planinskim cestama, njemačkom Autobahnu, te testnim stazama od krajnjeg juga Evrope, do zamrznutog sjevera Švedske.

 

„Nastavili smo sa našim radom na razvoju istinskog vozačkog automobila, koji nije limitiran na idealne uslove vožnje, već se može koristiti i na zahtjevnim cestama, ali i odvesti čitavu porodicu na dug put i ljeti i zimi. Pravi sportski automobil za svakodevnicu.“ - rekao je Robert Dahlgren, Polestarov trkaći i testni vozač.

 

Polestar performance inžinjering

 

Šasija

Dorade uključuju modifikacije u cilju povećanja čvrstoće šasije, te ugradnju opruga koje su 80% čvršće u odnosu na standardni S60 R-Design. Ove promjene u kombinaciji sa vrhunskim Öhlins amortizerima i 20” Polestar točkovima rezultirali su preciznim, ali udobnim vozačkim užitkom.

 

Kočnice

Kočioni sistem je pretrpio značajne izmjene, a najvidljivija je ugradnja 371-milimetarskih ventilisanih prednjih diskova i Brembo kočionih čeljusti sa šest klipova, što garantuje vrhunsko zaustavljanje.

 

Aerodinamika

Pozitivan aerodinamički efekat postignut je suptilnim, ali nadasve efikasnim modifikacijama, koji su rezultat testiranja u zračnom tunelu. Promjene su vidljive kroz nove prednje splitere, te novi stražnji spojler i difuzor.

 

Motor

Polestar je poradio i na T6 turbo šestocilindarskom benzincu, koji je dodatkom većeg turbo punjača, novog intercoolera, sportskog ispuha i doradom upravljačke elektronike ojačan na 350 KS (257 kW), te nudi 500 Nm obrtnog momenta pri niskih 2.800 o/min.

 

Mjenjač

Šestostepenim automatskim mjenjačem upravlja se putem klackalica na kolu upravljača, a snaga se šalje na sva četiri točka. Performanse su očekivano vrhunske, pa tako ubrzanje do 100 km/h traje samo 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina „zauzdana“ na 250 km/h. Mjenjač, pogonski sistem i sistem kontrole trakcije pažljivo su rekalibrirani, kako bi se ponudio maksimalan prenos snage u svim uslovima vožnje.

 

Enterijer

Enterijer Volvo Polestar modela, oplemenjen je novim detaljima, materijalima i bojama s jednim jedinim ciljem da se poveća ugođaj vožnje i vozaču omogući maksimalna kontrola.

 

„Sve u svemu, napravili smo veliki korak naprijed na svim poljima, od šasije i motora do detalja u unutrašnjosti i na vanjštini. Razvojni rad je bio fokusiran na sveukupan paket, kako bi se stvorio automobil, koji želite koristiti svaki dan.“ - zaključuje Henrik Fries, menadžer projekta S60/V60 Polestar.

 

Prodaja i isporuka

Polestar će započeti sa isporukom novih S60 i V60 Polestar modela u junu 2014. godine na odabranim tržištima.

 

„Jako smo uzbuđeni i ponosni na naša dva nova automobila, koji su novi korak u približavanju Polestar izvedbi Volvo automobil kupcima širom svijeta. Uraditi to zajedno sa Volvom, koji je jedan od vodećih svjetskih proizvođača automobila je sjajno i očekujemo uzbudljivu budućnost.“ - rekao je Christian Dahl, direktor kompanije Polestar.

 

Datum objave: 26/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook