Naslovna > Vijesti > Šta je Speed Limiter?

Renault Glosary

Šta je Speed Limiter?

Francuski proizvođač Renault iz godine u godinu na našem tržištu bilježi sve bolje rezultate, što najvećim dijelom treba da zahvali kvalitetu svojih automobila, izvanrednoj sigurnosti, ali i kapacitetnoj prodajno-servisnoj mreži u BiH.

Posebnu pažnju predstavljaju i brojni tehnički elementi zbog kojih su vozila Renault u samom vrhu svjetske autoindustrije. U današnjem izdanju Renaultovog rječnika tehničkih pojmova otkrićemo vam šta predstavlja sistem Speed Limiter, a odgovor smo potražili kod pripadnika Renaultove prodajno-servisne mreže, odnosno ovaj put kod ovlašćenog prodavca i servisera, banjalučkog preduzeća Union Auto. Ovo uspješno preduzeće osnovano je 2000. godine, od kada je postalo i oficijelni Renault partner, a do danas je preraslo u jednog od najuspješnijih predstavnika Renault prodajno-servisne mreže u BiH. Odgovor na pitanje šta je Speed Limiter dao nam je prodajni savjetnik preduzeća Union Auto, gospodin Rade Kovačević, koji nam je na modelu Renault Grand Scenic praktično predočio funkcionisanje i prednosti koje pruža ovaj korisni sistem.

 

- Funkcija Speed Limiter u prevodu na naš jezik sa engleskog doslovno znači “ograničenje brzine”. Dakle ovo je sistem koji omogućava vozaču da ograniči maksimalnu brzinu kretanja vozila. Sistem se aktivira pritiskom na prekidač koji se nalazi u kokpitu vozila, dok se željena brzina podešava putem “plus” - “minus” komade integrisane na upravljaču. Kada vozač odabere željenu maksimalnu brzinu od recimo 60 km/h, automobil ne može da je prekorači, ali može da mijenja brzinu ispod te granice. Informacija o aktivaciji ovog sistema i zadata brzina predočavaju se vozaču putem displeja na instrument tabli. Postupak isključivanja Speed Limitera je isti kao i kod uključivanja i obavlja se putem tastera na centralnoj konzoli. Nakon toga više nema ograničenja i vozilo može da ubrzava do svog maksimuma - objasnio nam je Rade Kovačević, prodajni savjetnik preduzeća Union Auto.
Speed Limiter je bez ikakve sumnje koristan uređaj koji predstavlja ugodnog saputnika u prevaljivanju destinacija gdje su česta ograničenja brzine. O ovom sistemu svakako valja razmisliti pri kupovini nekog od vozila Renault, odnosno informisati se da li on dolazi serijski ili se može doplatiti.

Datum objave: 08/09/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook