Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Stellantis i Saft predstavljaju pametniju, efikasniju bateriju za automobile i skladištenje energije

IBIS

Stellantis i Saft predstavljaju pametniju, efikasniju bateriju za automobile i skladištenje energije

Projekat IBIS se finansira u okviru Plana budućih investicija, koji sprovodi ADEME (francuska Agencija za upravljanje životnom sredinom i energijom), a kojim koordiniše Stellantis. On okuplja industrijske partnere Saft (grupa TotalEnergijes), E2CAD, i Sherpa Engineering, kao i CNRS istraživačke laboratorije (GeePs, SATIE, LEPMI) i Institut Lafajet...

Nakon četiri godine dizajniranja, modeliranja i simuliranja, tim od 25 članova, koji se sastoji od inženjera iz CNRS (francuski Nacionalni centar za naučna istraživanja) i kompanija Stellantis i Saft, danas je predstavio inovativni prototip baterije za skladištenje energije koja integriše funkcije invertora i punjača. Ovo integrisanje funkcija invertora i punjača stvara bateriju koja je efikasnija, unapređuje domet električnih vozila (BEV), te je pouzdanija i jeftinija. Takođe, ovakav pristup oslobađa prostor u vozilima. Projekat se naziva "Intelligent Battery Integrated System (IBIS)" i predstavlja zajednički istraživački poduhvat. Demonstrator, koji je u funkciji od ljeta 2022. godine, obuhvata mnogo patentiranih tehnologija i predstavlja značajan napredak u odnosu na postojeće sisteme za pretvaranje napona. Ovaj projekat je omogućio validaciju mnogih novih tehničkih koncepata i unapređenje njihove kontrole i rada, kako bi se pripremili za primjenu u električnim vozilima ili stacionarnim skladištima energije.

 

 

 


Projekat IBIS predstavlja potencijalnu revoluciju u dizajniranju električnih pogonskih sistema na polju električne mobilnosti. Integracijom ploča koje pretvaraju napon, obavljajući funkcije invertora i punjača, što bliže moguće ćelijama litijum-jonskih baterija, postiže se sofisticirano rješenje. Zahvaljujući naprednim kontrolnim sistemima, naizmjenična struja za električni motor proizvodi se direktno iz baterije. Partneri na projektu IBIS sada usredsređuju svoje napore na kreiranje potpuno funkcionalnog prototipa vozila. Ovaj prototip će biti podvrgnut testiranju u razvojnim pogonima i ispitnim stazama grupe Stellantis, kao i na otvorenom putu. Cilj tima projekta IBIS je da ova revolucionarna tehnologija postane dostupna u Stellantisovim vozilima do kraja ove decenije. Ovo bi moglo predstavljati značajan korak napred u električnoj mobilnosti, pružajući efikasnija i pouzdanija vozila koja mogu preći veći domet.

 


„Naš put ka elektrifikaciji pokreću inovacije i naučna izvrsnost, pri čemu se koriste najnovije tehnologije za ispunjavanje stvarnih potreba kupaca naših električnih vozila, poput dometa, prostranosti i pristupačnosti, uz smanjenje karbonskog otiska kroz unapređivanje efikasnosti“, rekao je Ned Curic, glavni inženjerski i tehnološki direktor Stellantisa. „Ovaj revolucionarni sistem baterija može biti odlučujući korak za Stellantis koji će mu omogućiti da pruži korisnu, jednostavnu i naprednu tehnologiju za sve“.

 


Projekat IBIS omogućava razvoj efikasne i konkurentske tehnologije koja donosi brojne prednosti u oblasti električnih vozila. Smanjenjem težine vozila i troškova električnih pogonskih sistema i proizvodnje, ovaj projekat otvara vrata za uvođenje novih funkcionalnosti. Takođe, na polju stacionarnog skladištenja energije i integracije obnovljive energije, partner kompanija Saft će biti u mogućnosti da pruži "ključ-u-ruke" instalacije sa unapređenom dostupnošću baterije, optimizovanim korišćenjem instalirane energije i manjim otiskom na okolinu. Unutrašnja struktura IBIS baterije pojednostavljuje održavanje i unapređenje postrojenja, čime se takođe smanjuje ugljenični otisak lokacije. Integracija rješenja baterija za električna vozila i stacionarnog skladištenja energije povećava konkurentnost ovih dviju ponuda, posebno na rastućim tržištima. Projekat IBIS otvara nove mogućnosti u industriji električne mobilnosti i stacionarnog skladištenja energije, te se očekuje da će imati značajan uticaj na održivost i efikasnost energetskih rješenja u budućnosti.

 


„Saft je u središtu inovacija industrije baterija preko 100 godina. Kao pioniri na ovom najmodernijem polju, naši istraživači mogu da sprovode istraživačke programe poput projekta IBIS na duge staze. Veliko nam je zadovoljstvo što imamo ovu saradnju sa priznatim partnerima u ovoj oblasti, na ovom inovativnom projektu koji ima za cilj da unese revoluciju u električnu mobilnost i stacionarno skladištenje energije,“ rekao je Sedrik Duklo (Cedric Duclos), glavni izvršni direktor kompanije Saft.

Datum objave: 26/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook