Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Tonale > Stellantis spremio automobile za italijansku policiju

Alfa Romeo Tonale

Stellantis spremio automobile za italijansku policiju

Ukupno 850 vozila će biti dodata voznim parku Polizia di Stato u prvom dijelu 2024. godine, prema pobjedničkom prijedlogu Stellantis-a na konkursu Consip-a za opremanje agencija za sprovođenje zakona u 2022. godini...

Novi Alfa Romeo Tonale u bojama Polizia di Stato nedavno je započeo svoje patrole duž puteva Italije. Ovaj model, s svojim sportskim i atraktivnim dizajnom, uskoro će se koristiti od strane Policijske uprave kako bi održavao red na lokalnim područjima. Simbolična predaja novog policijskog vozila održana je u Torinu u prostorijama Alfa Romeo Centro Stile. Na događaju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi, šef policije Vittorio Pisani, izvršni direktor Alfa Romea Jean-Philippe Imparato i generalni direktor Stellantis Italia Santo Ficili.

 

 

 


Opremljen hibridnim benzinskim motorom zapremine 1500 cm³ i snagom od 163 KS, automatskim mjenjačem sa 7 stepeni, balističkom zaštitom i sistemom zaštite od razbijanja, model će biti opremljen i tehnologijom 'Mercurio Extended' radi ubrzanja provjera tokom operativnih aktivnosti. Distribucija ovog vozila u policijske uprave i glavne policijske stanice počeće ovih dana.

 

 

 

Istorijsko partnerstvo između Alfa Romea i Polizia di Stato (Državna policija) datira iz 1950-ih godina kada je započeto s modelom 1900 Super TI Speciale. Nakon sporadične i uglavnom službene upotrebe automobila prije Drugog svjetskog rata, Alfa Romeo 1900 TI je postao prvi specijalno opremljeni automobil koji je policija stavila u svoju flotu. Ovo partnerstvo se nastavilo tokom '60-ih i '70-ih godina s proizvodnjom kultnih modela Giulietta 1300 i Giulia Super 1600, a zatim i s plavo-bijelim policijskim vozilima Alfa Romeo 33 koja su se pojavila na italijanskim putevima početkom 80-ih. Vremenom su ova vozila zamijenjena modelima Alfa Romeo 155, 159 i Giulia.

Datum objave: 01/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook