Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Stigao kamion sa šampionskim bolidom

Red Bull Showrun

Stigao kamion sa šampionskim bolidom

Bolid RB7, koji je dizajnirao legendarni dizajner Adrian Newey, pokreće Renaultov 2,4-litarski V8 motor težak 95 kilograma, koji proizvodi 750 KS i rotira na 18.000 obrtaja u minuti...

Sarajevo će 9. juna biti domaćin impresivnog događaja Red Bull Showrun, a glavnu ulogu imaće legendarni bolid Formule 1 vođen slavnim britanskim vozačem Davidom Coulthardom. Ovaj RB7 bolid, koji je postao ikona u svijetu trka, stigao je u glavni grad Bosne i Hercegovine nakon dugog putovanja iz Poljske. Dolazak ovog spektakularnog vozila u Sarajevo izaziva uzbuđenje među ljubiteljima Formule 1 i adrenalina, a pripreme za nezaboravnu vožnju su već u toku. S obzirom na značaj događaja i očekivanu masovnu posjetu, RB7 je pažljivo pripremljen i opremljen kako bi Coulthard mogao izvesti svoj fascinantan nastup.

 

 

 


Ovaj bolid je predstavljao vrhunac inovacija tima Red Bull Racinga tokom sezone 2011. godine. Nasljeđujući uspjeh svog prethodnika, RB6, koji je osvojio dvostruku krunu 2010. godine, RB7 je unapređenjem brojnih tehničkih aspekata postao jedan od najdominantnijih bolida u istoriji Formule 1. Ovo vozilo je donijelo timu Red Bull Racing titule u konkurenciji vozača i konstruktora, obilježivši drugu dvostruku krunu za ovaj tim. Tokom sezone 2011, RB7 je ostvario impresivnih 12 pobjeda, uključujući tri dvostruka trijumfa, i 27 podijuma, dok je osvojio 18 od mogućih 19 pole positiona, osiguravajući ukupno 650 bodova. Sebastian Vettel i Mark Webber, vozački tandem Red Bull Racinga, uspješno su predstavljali tim, pri čemu je Vettel osvojio svoju drugu od četiri titule svjetskog prvaka Formule 1 u ovom bolidu.

 


Tokom sezone 2011, Sebastian Vettel je ostvario impresivnih 11 pobjeda i 15 pole positiona, dok je njegov timski kolega Mark Webber zabilježio jednu pobjedu i tri pole positiona. Poštujući svoju tradiciju davanja imena svojim bolidima, Vettel je nazvao svoju karbonsku šasiju RB7 "Kinky Kylie". Bolid RB7, koji je dizajnirao legendarni dizajner Adrian Newey, pokreće Renaultov 2,4-litarski V8 motor težak 95 kilograma, koji proizvodi 750 KS i rotira na 18.000 obrtaja u minuti. Opremljen uzdužno postavljenim sedmostepenim poluautomatskim mjenjačem s hidrauličnim sistemom (7+R) i KERS-om (sistem povrata kinetičke energije), RB7 je postao prvi bolid s KERS-om koji je osvojio konstruktorsku titulu. Na trkama je koristio Total Group gorivo i ulje, kao i 13-inčne OZ točkove s Pirelli P Zero gumama. Ukupna težina bolida, uključujući vozača, iznosila je 640 kg.

 


Jedna od specifičnosti ovog bolida bila je implementacija DRS sistema (sistema za smanjenje otpora vazduha) kao dijela zadnjeg krila, uvedena upravo 2011. godine kako bi se unaprijedilo preticanje. Kada bi vozač bio u zaostatku od jedne sekunde za bolidom ispred na određenom dijelu staze, mogao je aktivirati podesivo zadnje krilo, otvarajući krilce i smanjujući otpor vazduha, što bi mu omogućilo bolje šanse za prestizanje. Iako je ovaj sistem bio dio opreme RB7, bolid je bio toliko dominantan da mu DRS nije često bio potreban.

 

 


David Coulthard je više puta vozio RB7 na različitim lokacijama tokom Red Bull Showruna, a isti spektakl se očekuje i u Sarajevu 9. juna, gdje će šampionski bolid juriti duž trase od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja BiH. Osim Coulthardovog nastupa, publika će moći uživati u performansu motocikliste Arunasa Gibieže i majstorima drifta, Red Bull Driftbrothers, kao i u drugim sadržajima tokom ovog cjelodnevnog događaja.

Datum objave: 05/06/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook