Naslovna > Automobili > Nissan > Qashqai > Stigao redizajn treće generacije

Nissan Qashqai

Stigao redizajn treće generacije

Nissan i dalje ne nudi Qashqai sa "čistim" električnim pogonom, niti nudi plug-in hibridnu opciju...

Nissanov model Qashqai bio je među prvima u svijetu modernih crossovera, a sada je njegova treća generacija prošla kroz "osvježenje izgleda" kako bi ostala relevantna i kako bi se ojačala veza sa električnim modelom Ariya. Najuočljivija promjena je na prednjem dijelu vozila, gdje je nestala hromirana maska u obliku slova "V", zajedno sa neobičnom kombinacijom prednjih svjetala i dnevnih svjetala u obliku viljuške. Umjesto toga, sada se ističe veća i elegantnija maska inspirisana oklopom koji su nosili drevni japanski vojnici, dok su prednja svjetla sada diskretno integrisana, a dnevna svjetla su tanja i suptilnija.

 

 

 


Promjene na zadnjem dijelu su suptilnije, ali uključuju novi set zadnjih LED svjetala i modifikovan branik sa agresivnijim donjim dijelom dizajniranim da Qashqaiju pruži sportskiji izgled. Ovo dolazi posebno do izražaja ako kupci odaberu N-Design paket, koji donosi detalje u boji karoserije, kao i 20-inčne naplatke umjesto standardnih 18 i 19-inčnih. Ipak, ponuda pogonskih sistema ostaje nepromijenjena. Kupci i dalje mogu birati između dva 1,3-litarska motora sa blagom hibridnom tehnologijom, koji razvijaju 140 i 160 KS, dok je dostupan i 1,5-litarski E-Power hibrid sa 190 KS. U ovom slučaju, motor sa unutrašnjim sagorijevanjem koristi se isključivo za punjenje baterije i nikada direktno ne pokreće točkove. Međutim, Nissan i dalje ne nudi Qashqai sa "čistim" električnim pogonom, niti nudi plug-in hibridnu opciju.

 


Osvježeni Qashqai donosi unaprijeđeni infotainment sistem baziran na Androidu, koji sada uključuje ugrađene Google mape i Googleovog ličnog asistenta. Takođe, više mogućnosti nudi i Around View Monitor sistem kamera, koji sada posjeduje 3D funkciju omogućavajući vozačima da vide svoj automobil iz svakog spoljnog ugla, uključujući i perspektivu odozgo. AVW dolazi sa "invisible hood view" režimom, kao i Parking Sport Location Memory funkcijom koja može zapamtiti često korišćena parking mjesta i automatski parkirati automobil na jedno od njih. Ista tehnologija može se koristiti i za memorisanje lokacija raskrsnica sa ograničenom preglednošću, omogućavajući dodatni ugao gledanja na put automatski prikazan na ekranu bez potrebe da vozač aktivira ovu funkciju. Poboljšani Qashqai proizvodi se u Nissanovoj fabrici u Sunderlandu u Velikoj Britaniji, a uskoro će stići u salone širom Evrope.

Datum objave: 18/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook