Naslovna > Automobili > Cupra > Born > Stiže jača verzija električnog modela

Cupra Born

Stiže jača verzija električnog modela

Cupra najavljuje novu verziju svog električnog modela Born koa je nazvana Born VZ. Ova verzija dolazi s impresivnih 326 konjskih snaga i može preći do 570 kilometara s jednim punjenjem blago nadograđene baterije...

Kao prvi model španske marke s nultom emisijom, Cupra Born je lansiran 2021. godine. Iako je u prošloj godini zbog manje potražnje došlo do zastoja u proizvodnji u njemačkim fabrikama gdje se ovaj klon Volkswagena ID.3 sklapa, Born je postigao dobar prodajni rezultat s isporučenih 45.300 jedinica. To predstavlja značajan rast od skoro 45 posto u odnosu na 2022. godinu. Sada, tri godine nakon debija, Cupra najavljuje novu i blago unaprijeđenu verziju Borna. Riječ je o izvedbi Born VZ koja je opremljena naplacima od 20 inča, Dark Chrome detaljima, a paleta boja eksterijera uključuje dvije nijanse: Dark Forest i Midnight Black.

 

 

 


U enterijeru, Cupra Born VZ donosi sportska sjedišta koja su preuzeta iz modela Formentor VZ5 i Leon VZ, presvlake od ekoloških materijala te centralni displej s dijagonalom veličine 12,9 inča za multimedijalni sistem. Sennheiser audio sistem sa 10 zvučnika i snagom od 425 W takođe je dostupan kao opcija. Nova Cupra Born VZ pokreće elektromotor snage 326 KS i obrtnog momenta od 545 Nm, što omogućuje sprint do 100 km/h za 5,7 sekundi i postizanje maksimalne brzine od 200 km/h. Važno poboljšanje je u bateriji. Umjesto dosadašnjih 77 kWh, Born VZ sada nudi bateriju s malo većim kapacitetom od 79 kWh (+2 kWh), što donosi procijenjenu autonomiju od 570 kilometara. Takođe, moguće je brzo punjenje na punjačima do 170 kW. Tehnička poboljšanja uključuju revidirano upravljanje, poboljšani kočioni sistem i sportsko vješanje.

Datum objave: 22/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook