Naslovna > Vijesti > Stiže li električna varijanta legendarnog modela?

Renaut 4

Stiže li električna varijanta legendarnog modela?

Nakon Renaulta 5 koji je nedavno najavljen, vrlo je vjerovatno da francuski proizvođač radi i na vraćanju u život još jedne legende, koja je slavu stekla i na našim prostorima, Renaulta 4...

Novi model bi se našao u veoma konkurentnoj klasi kompaktnih SUV automobila. Fotogafije osnovnog dizajna četvorke koje su procurile u javnost su još uvijek u konceptnoj formi, ali se naziru opšte karakteristike vozila. Najjasnije sličnosti između starog Renaulta 4 i nove varijante se ogledaju u specifičnoj silueti i masivnom C stubu, a i prednja maska je konstruisana da podsjeća na legendarni Renaultov model. Novi automobil će ipak biti daleko masivniji, uz visok klirens i SUV elemente poput plastičnih zaštita na blatobranima i donjem kraju vozila. Renault 4 bi se trebao naći u sklopu električne game francuskog proizvođača, a navedeno je da se očekuje oživljavanje još istorijskih modela. Proizvodnja Renaulta 4 još uvijek nije zvanično najavljena, ali se potvrda očekuje ubrzo jer su Francuzi zaštitili prava na novi logo sa brojem 4, sličan onom kod Renaulta 5.

 

 


Četvorka se proizvodila od 1961. do 1992. godine, a u tom periodu je napravljeno preko osam miliona primjeraka. Bila je veoma popularna i među domaćim vozačima, a proizvodnja se u sklopu bivše Jugoslavije odvijala u slovenačkom Revozu. Ove godine se obilježava šezdeseta godišnjica nastanka modela, za koju su iz Renaulta najavili „posebna iznenađenja“, pa se očekuje da konceptna varijanta bude prikazana javnosti, a nagađa se i da će nova četvorka imati jeftinu električnu varijantu namijenjenu komercijalnim kupcima. Nisu poznati detalji i karakteristike automobila, ali je moguće da će Renault 4 koristiti CMF-B platformu na kojoj se trenutno proizvodi Renault  Zoe, a na kojoj će biti baziran i model 5.

Datum objave: 21/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook