Naslovna > Vijesti > Stiže novi električni SUV

Toyota BZ

Stiže novi električni SUV

Toyota se priprema da se pridruži proizvođačima koji u svojoj ponudi imaju potpuno električna vozila, pa je tako i japanski brend najavio kako bi novi EV model mogao izgledati...

Da je na putu potpuno novi model, Toyota je najavila još početkom godine, ali sada je prikazana i skica koja pokazuje osnovni profil automobila i još nekoliko detalja. Biće otprilike iste veličine kao porodični SUV RAV4, mada će međuosovinsko rastojanje biti gotovo sigurno veće, dok bi prednji i zadnji prevjes trebalo da budu kraći. Riječ je o automobilu koji je prvi proizvod saradnje Toyote i Subarua, a biće postavljen na fleksibilnoj, čisto električnoj platformi. Osim platforme, nabori na skici pokazuju da će Toyotin model imati i mnoge druge sličnosti sa Subaruovim modelom koji je u vidu koncepta prikazan u januaru.

 

 


Kako kažu u Toyoti, nova e-TNGA platforma je tako dizajnirana da podrži širok spektar automobila, pa tako dozvoljava izmjene u širinama, dužinama, međuosovinskim razmacima i visinama. Pored toga, e-TNGA može biti opremljen pogonom na prednje, zadnje ili sva četiri točka, kao i nizom baterija i elektromotora. U razgovoru za Auto Express, izvršni potpredsjednik Toyote za Evropu Matt Harisson je rekao da će novi električni SUV biti pozicioniran malo iznad RAV4 modela po cijenama. S obzirom da je RAV4 dostupan kao hibrid i plug-in hibrid, sa novim potpuno eloektričnim vozilom, ponuda će biti poprilično pokrivena.

 


Još uvijek nema zvaničnih informacija kako će se novi model zvati, ali su u Toyoti u prethodnom periodu registrovali oznake ,,BZ serije“ i to od BZ1 do BZ5. U japanskoj kompaniji dodaju da će konačne detalje o automobilu objaviti u narednim mjesecima i da je model već razvijen i spreman za proizvodnju, koja će se odvijati u Japanu.

Datum objave: 07/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook