Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Strategija smanjenja emisije štetnih gasova

New York

Strategija smanjenja emisije štetnih gasova

New York je druga savezna država poslije Kalifornije u Sjedinjenim Američkim Državama koja je donijela zakon o zabrani prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem...

Nakon što je guverner Kalifornije u septembru prošle godine potpisao zakon o zabrani prodaje automobila koji koriste pogonska goriva u cilju strategije smanjenja emisije štetnih gasova, sada je na red došla i savezna država New York. Zakon koji reguliše prodaju vozila potpisala je guverner Kathy Hochul, koja je na ovu poziciju stupila u avgustu ove godine. Novi zakon predviđa zabranu prodaje automobila sa SUS motorima do 2035. godine, kako bi se na nivou ove države značajno smanjila emisija CO2.

 

 

 

 

 


Prema ovom zakonu, svi novi putnički automobili i kamioni koji se prodaju u New Yorku moraju imati nultu emisiju do 2035. Osim toga, novi teški i srednji kamioni koji će se prodavati u New Yorku do 2045. godine moraju biti takođe pod kategorijom nulte emisije gasova. U okviru automobila sa nultom emisijom gasova odeljenje za očuvanje okoliša u New Yorku smatra električna vozila na baterije, priključna hibridna električna vozila ili električna vozila sa hidrogenskim pogonom. Takođe važno je napomenuti da, novo zakonodavstvo New Yorka ide ruku pod ruku sa ciljem predsjednika Bidena, a to je da električna vozila predstavljaju polovinu prodaje novih automobila u SAD-u do 2030. godine.

Datum objave: 10/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook