Naslovna > Automobili > BMW > Serija 2 > Stroge norme nameću nova pravila

BMW M2

Stroge norme nameću nova pravila

Prije nekoliko sedmica mediji su pisali o prestanku isporuke modela M760i xDrive na evropsko tržište, zbog obustavljanja proizvodnje V12 agregata najkasnije do jeseni ove godine. Nove informacije ukazuju da će se još jedan BMW-ov model povući sa evropskog tržišta – M2...

Kao razlog povlačenja ovih modela sa tržišta Evrope navode se stroge norme o emisiji izduvnih gasova koje su primorale brojne proizvođače automobila da prilagode svoju ponudu na tržištu kako bi izbjegli plaćanje velikih novčanih kazni. Trenutni M2 modeli CS i Competition su opremljeni S55 pogonskom jedinicom predstavljenom 2013. godine, a njegovo podešavanje i prilagođavanje trenutnim propisima bi bilo finansijski neisplativo. Iz istog razloga je prestala proizvodnja modela M4 Coupe i M4 kabrioleta sa S55 agregatom za evropsko tržište.

 

 

Iako M760i vjerovatno neće doživjeti reinkarnaciju, M2 će zaživjeti u novoj generaciji najavljenoj za 2022. godinu. Novi pogonski agegat pod oznakom S58 se ugrađuje u modele X3 Mi X4 M, a M3 i M4 će ga dobiti u narednim mjesecima. U međuvremenu aktuelna generacija BMW M2 će se prodavati na sjevernoameričkom i ostalim tržištima gdje još uvijek propisi o emisiji izduvnih gasova nisu tako strogi. Naredne generacije Serije 7 se biti opremljene elektrifikovanim pogonskim jedinicama.

 

 

Međutim obožavatelji performantnih modela ovog njemačkog brenda ne trebaju očajavati jer će aktuelni M2 ostati još prilično vremena dostupan na evropskim tržištima, jer do dolaska naredne generacije ima još preko dvije godine. Prema informacijama nova generacija M2 će ostati vjerna tradiciji i zadržaće pogon na zadnju osovinu. Novi pogonski agregat S58 bi trebao raspolagati sa najmanje 420 KS i 550 Nm obrtnog momenta i iako će „porasti“ dimenzijama i masom, imaće slične performanse kao i aktuelni model. Kupcima će na raspolaganju biti šestostepeni manuelni ili osmostepeni automatski sa „blagom“ hibridnom tehnologijom koja će biti dostupna u bliskoj budućnosti.

Datum objave: 26/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook