Naslovna > Automobili > Renault > 5 Prototype > Supermini se vraća iz legende

Renault 5

Supermini se vraća iz legende

Električni supermini nosi puno ime Renault 5 E-Tech Electric. Ovaj automobil usvojio je retro-futuristički dizajn koji mu daje moderan izgled, istovremeno ostajući vjeran svojim korijenima...

Najveću pažnju na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi privlači potpuno novi Renault 5. Ovaj slavni supermini se vratio na evropsko tržište, ali ovaj put sa potpuno električnim pogonom. Nakon što je prestao s proizvodnjom 1996. godine, Renault 5 je sada spreman da ponovo osvoji "urbanu džunglu". Francuski brend nije mnogo mijenjao dizajn u poređenju s konceptom koji je predstavljen početkom 2021. godine. Dizajn prednjih svjetala i vertikalnih zadnjih svjetala odašilje počast legendarnom Renaultu 5, baš kao i izraženi lukovi točkova. Renault je odlučio integrisati ručke zadnjih vrata u bazu C stubova kako bi stvorio iluziju trovratne karoserije, slično originalnom modelu.

 

 

 


Iako su se prve dvije generacije nudile s troja ili petera vrata, novi model dolazi samo kao petovratna verzija. Snagu ovog hatchbacka očekuje se ove godine u formi modela Alpine A290. Što se tiče unutrašnjosti, vertikalni šavovi na armaturnoj ploči takođe podsjećaju na original, kao i ventilacioni otvori u obliku pravougaonika. Veliki okvir digitalnog instrument klastera i infotainment sistema podsjeća na "kockastu" armaturnu ploču korištenu u prošlosti. Ispred vozača se nalazi 7,0 ili 10,0-inčni ekran, ovisno o verziji, dok je za infotainment sistem uvijek dostupan 10,0-inčni ekran.

 


Najlakša verzija sa manjom baterijom od 40 kWh teži 1.350 kg, dok najteža verzija, opremljena baterijom kapaciteta 52 kWh, ima masu od 1.450 kg. Opcija s manjom baterijom i električnim motorom postavljenim naprijed nudi 95 KS i 215 Nm obrtnog momenta, ili 120 KS i 225 Nm. S većom baterijom, električni motor pruža 150 KS i 245 Nm obrtnog momenta. U tom slučaju, ubrzanje od 0 do 120 km/h traje manje od osam sekundi, dok je vrijeme za ubrzanje od 80 do 120 km/h manje od sedam sekundi. Maksimalna brzina najbolje verzije je 150 km/h. Domet osnovne verzije iznosi 300 km, dok naprednija verzija može prevaliti 400 km. Maksimalna snaga AC punjenja je 11 kW, dok DC punjenje podržava snagu od 80 kW za manju bateriju i 100 kW za veću. Korištenjem DC punjača, baterije se mogu napuniti od 15 do 80 posto za pola sata. Važno je napomenuti da osnovni Renault 5 s motorom od 95 KS ne nudi DC punjenje.

Datum objave: 28/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook